Boudoirbild av ung kvinna som ligger i en säng iklädd negligé

Negligéer, mjukt ljus och naken hud som anas bakom spets och tyll. Boudoir handlar inte bara om naket, utan är en konstnärlig gren inom fotografi.

© Shutterstock

Så kommer du igång med boudoirfotografi

Boudoir är en nästan hundra år gammal fotografisk genre som framställer kvinnokroppen på ett sensuellt men ändå elegant sätt. Vi har samtalat med en fotograf om vad man ska tänka på om man vill prova på den speciella konstarten.

22 maj 2018 av Sarah Marie Winter

Ursprungligen var betydelsen av det franska ordet boudoir ett elegant litet rum där husets dam kunde dra sig tillbaka för att lossa på klänningens snörliv. 

Under 1920-talet blev ordet boudoir dock synonymt med franska fotografers bilder av yppiga kvinnor som poserade framför utsmyckade bakgrunder, och sedan dess har boudoirstilen utvecklats och spridits över resten av världen.

I dag innebär boudoir att man fotograferar kvinnor på ett sätt som skiljer sig från regelrätta porträtt genom att fokus i högre grad ligger på kropp och sensualitet. 

I den här artikeln kan du läsa:

Boudoir eller bara naket?

Skillnaden mellan boudoir och nakenbilder är att nakenheten i boudoir är mer underförstådd och mindre uttalad.

I boudoirfotografier är modellen sällan helt naken, utan har ofta på sig en skir negligé eller underkläder, samtidigt som hennes blick och posering är det viktigaste i bilden.

Inom nakenbilder och pornografiska bilder är det snarare de nakna eller delvis nakna kroppsdelarna som spelar huvudrollen.

För många boudoirfotografer är det dessutom viktigt att bilderna visar modellens utstrålning och själ, och det får man säga är mindre viktigt inom nakenbilder och porr.

Få koll på boudoir-poserna

Som ny boudoirfotograf kan det vara svårt att hitta och ta kontakt med potentiella modeller. De flesta tycker att det är obehagligt att klä av sig inför en vilt främmande människa – särskilt om det är en fotograf som inte riktigt verkar veta vad hen sysslar med.

Så hur kommer du bäst igång med den speciella genren? Vi har bett fotografen Stine Harbøll om råd.

För åtta år sedan började hon med boudoirfotografering, och sedan dess har man på hennes webbplats boudoirstudio.dk kunnat boka en session hos i hennes studio i danska Ålborg.

"När jag började lade jag mycket tid och energi på att studera kvinnokroppen och hitta olika positioner som klär den. När jag hade studerat ett flertal olika kroppar började jag att experimentera med ljuset; rätt ljus gör nämligen underverk", förklarar boudoirfotografen.

Boudoirfotografi av ung kvinna i underkläder på en antik soffa

Stine Harbøll använder bland annat antika soffor och vackra gamla speglar för att frammana den speciella stämningen i sina boudoirbilder. 

© Stine Harbøll

Träna dina boudoir-skills på "vanliga" kvinnor

I början var det främst aspirerande modeller som stod framför Stines kamera, och det ångrar hon i dag. 

Hon märkte nämligen att hon lärde sig mycket mer av att arbeta med vanliga kvinnokroppar och de många olika former som de kan ha.

"För mig är det betydligt mer intressant att få en kvinna till studion, som t.ex. har förlorat ett bröst i cancer eller som har gått ned i vikt efter en operation och behöver lära sig att uppskatta sig själv igen. Då kan jag få hennes kropp att se härlig och läcker ut, så att hon kan få en boost i självförtroendet", säger  boudoirfotografen.

Berätta vad du gör

Stine inser att det för flertalet av hennes kunder är ett stort steg att klä av sig. Därför ser hon till att stämningen är avslappnad under boudoirfotograferingen.

Samtidigt guidar hon kvinnorna utförligt i hur de ska posera.

"Och framför allt berättar jag alltid vad jag håller på med – särskilt om det är något som behöver fixas till på dem. På så vis känner de sig trygga under hela sessionen", säger hon.

Hennes bästa råd är att komma fram till vilka positioner som fungerar bäst för just den kvinnan som ska stå framför kameran. Här kan du lämpligen studera andra fotografers bilder för att få inspiration till boudoirposer.

Du kan även med fördel testa poserna på din egen kropp framför spegeln. Då blir det enklare att förklara för modellen hur hon ska göra.

När posen är på plats kan du åstadkomma den sista pricken över i:et med en mjuk blixt eller naturligt ljus.

Boudoirfotografi av ung kvinna i underkläder, som poserar framför en spegel

En pose som klär den aktuella kvinnans kropp är, enligt Stines erfarenhet, en av de viktigaste förutsättningarna för en lyckad boudoirbild. 

© Stine Harbøll

Glöm inte kontraktet med modellen

Ett annat sätt att få modellen att känna sig trygg är att upprätta ett kontrakt om hur bilderna får användas, som ni båda skriver under innan boudoirfotograferingen påbörjas. 

Då får modellen inte någon obehaglig överraskning om hon plötsligt visas upp på din webbplats eller Facebook-sida. 

Ett kontrakt är i allmänhet en god idé när du fotograferar andra människor, oavsett om det rör sig om en betalande kund eller en modell som du t.ex. hittar i ditt nätverk eller via Facebook.

TFP – time for print

Många fotografer och modeller använder sig av avtalsformen TFP – time for print – som översatt till svenska betyder att man för sin tid får de utskrivna bilderna.

Även om det i dag oftast rör sig om bildfiler och inte utskrivna bilder är TFP fortfarande en beteckning på ett ömsesidigt avtal där inga pengar byter ägare, utan där både fotografen och modellen kan använda sig av bilderna i deras respektive portfolio.

Som utgångspunkt får bilderna i ett TFP-avtal inte användas i kommersiella syften, och oavsett om du planerar att göra det eller inte är det alltid bäst att upprätta ett kontrakt, så att du och din modell är helt överens om vilka villkor som gäller för användningen av bilderna.

En snabb sökning på TFP-kontrakt i Google giver dig flera bra tips på hur ett sådant kontrakt kan se ut.

Läs också om dudeoir, den roliga avknoppningen till boudoir, där männen lättar på klädseln.

> Bildbehandling är en nästan oumbärlig del av boudoirfotografering. Just nu kan du få vår bok "100 tips och kurser" om bildbehandling i Photoshop, Elements och Lightroom med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av