Person håller kamera
© Bonnier Digital FOTO

Så håller du kameran på rätt sätt

Med rätt grepp om kameran blir det lättare att ta skarpa bilder. Här kan du se hur du ska hålla kameran för att få de bästa bilderna.

12 augusti 2022 av Kristoffer Engbo

När du fotograferar utan stativ skakar dina händer alltid en aning, och skakningarna kan fortplanta sig till kameran och leda till suddiga bilder.

Men genom att hålla kameran på rätt sätt minimerar du risken för oskärpa, eftersom kameran blir stadigare. Här får du tips på hur du håller den optimalt.

Så håller du händerna på kameran

Person tittar i kamerans sökare

Låt sökaren vila mot ögonbrynet eller eventuellt dina glasögon för att få kontakt mellan ditt huvud och kameran.

© Bonnier Digital FOTO

Objektivet ska vila i din vänsterhand. Placera den under objektivet så att tummen pekar uppåt på vänster sida. Nu kan du enkelt vrida på zoom- och fokusringarna. När du tar foton i stående format ska du alltid vrida kameran moturs, så att greppet och högerhanden är överst.

>Läs även: 10 tips för att bli en bättre fotograf

Så står du bäst med kameran

Håll in armbågarna mot överkroppen. Om de spretar ut mot sidorna får du ett mer instabilt grepp. Stå med lätt särade ben och vrid överkroppen åt vänster så att objektivets riktning är vinkelrät mot dina fötter. Det ger oftast den bästa balansen.

Person med kamera

Så står du optimalt när du fotograferar utan stativ.

© Bonnier Digital FOTO

Så här sitter du med kameran

Om du har möjlighet att gå ner på knä kan du stabilisera kameran ytterligare. Det ena knät placeras på marken medan det andra är framför dig. Om underlaget är blött på grund av regn kan du lägga en plastpåse eller liknande under knät.

Person sitter med kamera

Placera din ena armbåge på knät framför dig, så att det blir som ett stativ.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av