Groda fotograferad med öppen mun, så att den ser ut att le
© Shutterstock

Ta roliga bilder av djur

Det finns massor av bra djurbilder, till exempel av majestätiska lejon på savannen eller aggressiva grizzlybjörnar på laxjakt, men också en massa galna och roliga djurbilder, vilket faktiskt är att föredra emellanåt.

Fota de roliga djurens beteende

Söta eller vackra bilder av djur tas det massor av varje dag, men roliga bilder av djur har ofta mycket längre livslängd eftersom vi kan återkomma till dem och ha roligt om och om igen. 

Humorn ligger ofta i överraskningen, så om du vill ta en rolig djurbild ska du leta efter djur som uppför sig tvärtemot vad man förväntar sig. 

Om en havsörn till exempel sätter en välplacerad fågelskit i huvudet på örnen lite längre ner i samma träd, kan det skapa en rolig reaktion och därmed några humoristiska bilder av roliga djur. 

Plåta djuren när de beter sig som människor

Ett annat bra exempel på djurbeteende som kan ge roliga bilder är när de härmar mänskligt beteende eller mänskliga kroppsställningar. 

Titta bara på björnen nedan. Den ser ut som en äldre man som står och spanar ut över vattnet eller kanske väntar på sin tur i en kö. 

Tolkningsmöjligheterna är många och bilderna kan bli både unika och underhållande. 

Läs även Låt dig inspireras av 3 fotografer som fotar vild natur

Björn fotograferad med teleobjektiv står på två ben och tittar ut över vattnet

Den roliga bilden av björnen är tagen i exakt rätt ögonblick, när björnen tycks bete sig som en människa genom att resa sig på två ben och sätta tassarna i sidorna.

© Shutterstock

Fånga varje ögonblick med serietagning

I många fall upptäcker man inte att man har tagit en rolig djurbild förrän man har fotograferat klart och bläddrar igenom bilderna på kamerans skärm.

För att du ska lyckas med djurbilderna måste din kamera vara tillräckligt snabb och kunna ta snabba bildserier, eller burst som det heter på engelska. 

Roliga djurbilder ställer inte jättehöga krav på din fotoutrustning, men vi rekommenderar ändå att du använder en kamera som kan ta bildserier, gärna med över fem bilder per sekund. 

De flesta nyare kameror kan ta mycket snabbare serier än så, och om du har en kamera som kostade mellan 7 000 och 15 000 kronor som ny, är det inte osannolikt att den kan ta tio eller fler bilder per sekund. 

På många kameror kan du dock bara använda de högsta serietagningshastigheterna om du aktiverar den elektroniska slutaren. På så sätt kan du vara säker på att få kul bilder av söta djur. 

>Läs mer Frys tiden med burst-läget och få knivskarpa actionbilder

Får räcker ut tungan åt fotografen

Chansen att fånga en rolig djurbild, som fåret som räcker ut tungan, blir betydligt större om man använder serietagning.  

© Shutterstock

Skapa en arrangerad bild med blixt

Det är inte alltid man kan få djuren att uppföra sig roligt i verkliga situationer, men då finns det massor av roliga projekt som man kan arbeta med i hemmastudion. 

Prova till exempel att placera din hund eller något annat sällskapsdjur under blixtarna och kasta till den en godisbit. 

Det kan resultera i en snygg och rolig bild där hunden kastar sig efter det flygande föremålet, eller kanske bara stirrar stint på lockbetet och väntar på att få äta upp det – som på bilden nedan. 

>Läs även Därför ska du använda extern blixt

Rolig djurbild av hund som tittar på en godisbit på ett bord

Med en blixt kan man skapa både snygga och roliga bilder av djur som är helt rätt exponerade. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av