3 tips vid örnfotografering

3 tips vid örnfotografering

Det är svårt att inte fängslas av en knivskarp bild av havsörnen på jakt eller en bild av kungsörnen med sitt byte i klorna. Här får du den lätta vägen till att hitta örnarna och säkra de bästa bilderna.

27 juni 2016

1. Utnyttja andras erfarenhet

Vänd dig till olika fotoklubbar och Facebook-grupper som Naturfoto sydvästra Skåne eller Vi som älskar fåglar för att samla kunskap. Där kan man oftast få reda på en massa om var och hur örnarna jagar, äter eller vilar, samt hur man bör gå tillväga som fotograf.

2. Fram med telet

Använd ett objektiv på minst 300 mm, särskilt om du fotograferar flygande örnar. Använd eventuellt en telekonverter för extra brännviddsförlängning, men tänk på att den tar en del av ljuset och därmed ett par bländarsteg.

3. Koll på fokus

Se till att bli ett ess på kamerans kontinuerliga autofokus. Använd låg spårningskänslighet och fokuspunkt med stödpunkter. Använd spotmätning av ljus och mät på fågeln. Använd objektivets inbyggda bildstabilisering om du fotograferar på fri hand.

I artikeln ovan, som du som prenumererar kan ladda ner gratis, går vi genom steg för steg hur du ställer in fokus. Du hittar också en Sverigekarta med markeringar av var du hittar örnarna. Och sist men inte minst kan du läsa ett antal intressanta och lärorika berättelser om att fotografera havs- och kungsörnar, både här hemma och utomlands.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av