Vattendrag i skogen fotograferat med lång slutartid
© Shutterstock

3 redigeringstips som ger dig bättre naturbilder på några sekunder

Naturen är en guldgruva av vackra motiv, men det är inte alltid bilderna man tar ute i naturen lever upp till förväntningarna. Med våra bildbehandlingstips kan du snabbt lyfta dina naturbilder till nya höjder i datorn.

29 januari 2020 av Jeppe Vestergaard

Naturen är en guldgruva av vackra motiv, men det är inte alltid bilderna man tar ute i naturen lever upp till förväntningarna.

Vi ger dig tre tips om bildbehandling som lyfter dina naturbilder till nya höjder. 

1. Städa upp i naturbilden

Enkel naturbild från Norden

Även de minsta orenheter och störande inslag kan förstöra en bild som denna, en typisk naturbild där det enkla och okomplicerade står i centrum.

© Shutterstock

När du tar bilder av blommor, skog eller djur i naturen, gäller alltid en grundregel: Ju renare och mer okomplicerad bilden är, desto bättre är det.

I ett bildbehandlingsprogram kan du använda olika redskap för att rensa upp i bilden. I Lightroom kan du bland annat arbeta med verktyget Fläckborttagning. Med detta går det lätt att ta bort dammkorn eller andra störande inslag i bilden.

Välj först verktyget i Lightrooms verktygslåda i modulen Framkalla. Verktyget har kortkommandot Q. Klicka sedan på det som du vill ta bort ur bilden, och leta därefter upp ett område i bilden som kan ersätta det störande inslaget.

> Se också videon i Fördelszonen: Avlägsna sensorsmuts med Lightroom.

2. Öka skillnaden mellan ljust och mörkt

En naturbild blir ofta mer intressant om den har hög kontrast. Det kan du få fram på några sekunder i ett bildbehandlingsprogram.

Först och främst kan du öka kontrasten i bilden med reglaget Kontrast på panelen Grundläggande i Lightroom. Det ger utmärkta resultat, men du kan få ännu större kontroll över hur dina åtgärder påverkar bilden.

Det får du om du i stället använder funktionen Tonkurva. Här drar du i linjen och formar den till en S-kurva. Det förstärker högdagrar och sänker skuggor, vilket skapar mer dramatik i dina naturbilder.

> Läs också: Så får du optimal kontrast i dina bilder

3. Bättre resultat med färre färger

För att få enkla och okomplicerade naturbilder, ska du försöka begränsa antalet färger i bilden. Generellt sett är omkring två eller tre färger optimalt.

I Lightrooms panel NML/Färg i modulen Framkalla kan du ändra färgerna i bilden.

I bilden nedan står till exempel den gula färgen på blommans ståndare. Du kan använda reglagen under Nyans i panelen NML/Färg till att ändra de andra färgtonerna i bilden, så att blått till exempel blir mer grönt och grönt blir mer blått. På så sätt blir de färgerna mer anonyma.

Sedan kan du använda reglagen under Mättnad till att höja färgmättnaden i de gula nyanserna och dämpa nyanserna av blått och grönt. Då får du en bild som har färre färger och som har ett tydligare fokus på en särskild färg, som kommer att uppfattas som huvudmotivet.

> Läs också: Lär dig mer om individuella färgjusteringar i Lightroom-skolan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av