Glöm inte bort förgrunden. Stenar och drivved är t.ex. bra motiv som kan ge variation i bilden.

© Shutterstock

Få fantastiska bilder vid vattnet

Vatten är en av förutsättningarna för allt liv, men för fotografer är det också en genväg till fantastiska bilder. Vi bidrar med 3 tips inför din nästa utflykt till vattnet.

16 maj 2017 av Niklas Majgaard

Vågornas brus skapar en väldigt speciell stämning, och det ger också fantastiska möjligheter när du kombinerar det med t.ex. en solnedgång

Men det finns fler sätt att använda utrustningen när du befinner dig på stranden. En bra grundinställning är att underexponera en aning, så använd slutartids- eller bländarprioritet i kombination med en exponeringskompensation på -1/3 eller -2/3. 

Ta också alltid med dig ett stativ – det behöver du när du ska använda längre slutartider.

1. Frys rörelsen

Om vågorna är stora kan du frysa fast vågrörelser och vattenstänk genom att använda slutartider som är 1/500 sekund eller kortare. 

Det kan medföra att du inte får tillräckligt med ljus, så öka eventuellt ISO-värdet om bilderna blir mörka och underexponerade.

Fotografera vattnet vid stranden

Använd en kort slutartid om du vill frysa fast vågskvalpet.

© Shutterstock

2. Fram med filtret

Ett vågigt hav är vackert, men du kan också använda en lång slutartid för att ändra utseende på vattnet. 

Med hjälp av ett ND-filter kan du filtrera bort ljus från kamerasensorn, vilket medför att du kan använda en mycket längre slutartid än vad som annars hade varit möjligt. När du använder slutartider från 30 sekunder och upp till flera minuter ger du vattenytan ett snyggt, dimliknande utseende.

Läs också: Så får du finare landskapsbilder med nd-filter

Det kan även vara bra att ha ett polfilter. Det avlägsnar reflexer och gör bland annat så att man kan se havsbottnen tydligare, samtidigt som det ger bättre färger i himmel och vatten.

Läs också: Få snyggare bilder med polfilter

Genom att använda ett polariseringsfilter, även kallat polfilter, kan du få fram fler detaljer i havsbottnen tack vare att filtret avlägsnar reflexerna från vattenytan.

© Shutterstock

3. Den flytande spegeln

Vattnet är en naturlig spegel, särskilt om du använder ett ND-filter och en lång slutartid för att jämna ut vattenytan. Det kan du bland annat dra nytta av i stadsmiljö.

När himlen och stadens ljus speglar sig i vattnet får stadsbilderna ett nytt liv. Här har effekten använts med stor framgång i Sydney. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av