När vinter går över i tidig vår kan bilderna behöva lite extra omsorg om färger och kompositioner ska bli mer än gråbruna alster som är ointressanta för betraktaren.
Svartvitt är ett sätt att lösa problemet, för utan färger finns det mindre som distraherar blicken när den rör sig genom motivet.
I den här artikeln går vi igenom de viktigaste anledningarna till att fotografera i svartvitt nästa gång du packar fotoväskan och ger dig ut för att plåta.
Enkelt att fota i svartvitt
Som nybörjare kan man ha nytta av att ta bilder i svartvitt för att träna blicken. Det är ett sätt att bli en bättre fotograf.
De flesta kameror har ett läge där man tar bilder i svartvitt och färg samtidigt.
Det enda som krävs är att man ställer in kameran så att den tar bilder i råformat och jpg. Sedan letar man upp en punkt i kamerans meny som till exempel kan heta bildkontroll och toning på Nikon-kameror eller bildstil på Sony-kameror.
Här väljer du monokrom eller svartvitt. Då visas bilden helt utan färger när du tittar i kamerans sökare.
Om du låter kameran ta bilder i råformat och jpg-format samtidigt sparas alla färger i råfilen, medan jpg-filen bara är svartvit, och på så sätt kan du när som helst gå tillbaka och hämta fram färginformationen.
Det enda du behöver är ett bildbehandlingsprogram som Photoshop, Lightroom eller gratisprogram som Gimp och Rawtherapee.
>Läs även: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Man ser tydligt hur mycket lugnare den här semesterbilden blir i svartvitt. För att få en riktigt bra bild måste vi dock öka kontrasten och exponeringen.
© Holger Svend AndersonLugnet är lättare att uppnå
När du fotograferar i svartvitt blir motivet många gånger automatiskt lugnare att titta på eftersom färgerna har tagits bort.
Det är lätt att se hur en konvertering till svartvitt kan städa upp i exempelvis en stadsbild fylld med färgade bilar som stjäl uppmärksamhet från huvudmotivet. Men det behöver inte vara många färger med i leken för att svartvitt ska bli relevant.
Särskilt vinterlandskap kan ha en begränsad färgpalett med snarlika nyanser, vilket kan ge ett tråkigt, oskönt uttryck.
Därför blir mäktiga fjäll, öppna kuststräckor och djupa vinterskogar ofta mycket bättre som motiv om de konverteras till svartvitt.
Ett annat bra exempel på motiv som får ett extra lyft när man utelämnar färgerna är landskap och stadsmiljöer med snö och is.
Den frusna nederbörden lägger en vacker, vit matta över landskapet, men när man tar bilder i färg syns även alla missfärgningar i snön.
Detta slipper man helt i svartvitt samtidigt som man kan skapa mycket bättre kompositioner.
Få optimal kontrast
Det är bra att exponera efter högdagrarna i bilden, så att de inte fräter ur. På det sättet får du bästa möjliga kontrast.
Använd gärna kamerans histogram och justera slutartiden tills kurvan lutar ut mot höger sida utan att röra vid kanten.
Om din kamera har funktionen med zebraränder bör du aktivera den. Då ser du i sökaren var din bild fräter ur medan du fotograferar.