© Göran Strand

Se de spektakulära bilderna av en måndimbåge

Den svenska astrofotografen Göran Strand har fotograferat alla tänkbara himlafenomen, men det här hade han varken sett eller tagit bilder av tidigare. Här kan du se de snygga bilderna.

Den svenska astrofotografen Göran Strands fantastiska bilder har publicerats i internationella tidningar, visats på tv och nyligen hamnat på ett frimärke. 

Han har fotograferat allt från norrsken till solförmörkelser, men fram till för en dryg månad sedan fanns det ett himlafenomen som han aldrig hade fotograferat – eller sett, för den delen – nämligen en så kallad måndimbåge.

Men det har han nu.

Vad är en måndimbåge?

I likhet med en regnbåge bildas måndimbågen när vatten och ljus möts. Skillnaden är att det här är månljus som når vattendropparna i stället för solsken. 

Dessutom är vattendropparna i dimman så små att ljuset inte bryts på samma sätt som i en regnbåge, och detta medför i sin tur att bågen blir bred med ett vitt sken.

Den 17 december såg Göran fenomenet för den första gången, och för ett par veckor sedan var turen återigen på hans sida.

Hans hemstad Östersund var innesluten i dimma, samtidigt som månen var full. Därmed lyckades han fotografera hela två måndimbågar.

10 sekunder/ISO 100/F2.8

© Göran Strand

20 sekunder/ISO 100/F4.0

© Göran Strand

Så fotograferar du måndimbågen

Månskenet måste vara starkt för att en måndimbåge ska visa sig, så tiden omkring fullmåne är bäst. Dimman måste också vara tät samtidigt som den inte får skymma ljuset från månen. Du ska stå så att du har månen bakom dig och så att ljuset från månen lyser upp dimman som ligger framför dig. 

Göran Strand är också med på vår spännande läsarresa till USA i augusti, där du kan se och fotografera solförmörkelsen under Görans kunniga vägledning.

Läs mer om läsarresan till solförmörkelsen i USA.

Se fler av Görans fantastiska astrobilder nedan.

© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av