Bild av månen och Mars bredvid varandra på himlen

Den 16 november kommer månen att vara upplyst till drygt hälften, vilket ger goda möjligheter till att beundra både månen och Mars – och ta en fin bild som denna.

© Shutterstock

Fotografera månen och Mars samtidigt

Om du vill ta en spektakulär bild av månen och Mars bredvid varandra ska du rikta kameran mod himlen den 16 november. Då ligger de båda himlakropparna i linje med varandra.

13 november 2018

Sedan 14 november har månen och vår grannplanet Mars kommit närmare och närmare varandra på natthimlen, och för oss här i Skandinavien kommer de ovanligt nära varandra den 16 november.

Mars och månen i linje med varandra

De båda himlakropparna kommer att stå högst på himlen i sydlig riktning mellan klockan 19 och 20. 

Så snart du har hittat halvmånen på himlen kan du inte missa den lilla röda planeten Mars i linje med den. 

Under hela månaden kommer Mars att lysa starkare än de mest ljusstarka stjärnorna på himlen. 

I rymden kommer månen och Mars däremot naturligtvis inte ligga intill varandra. Just nu är avståndet mellan månen och jorden cirka 400 000 kilometer – medan Mars är cirka 330 gånger längre bort från månen. 

För oss på jorden kommer det däremot se ut som att månen och mars ligger i rad med varandra.

Föreviga fenomenet med ditt paketobjektiv

Det finns ingen anledning att avstå från att fotografera händelsen om du inte har ett dyrt superteleobjektiv eller ett teleskop. 

Du kan absolut ta intressanta bilder av fenomenet med objektivet som ingick i kameraköpet. Läs här om hur du kan gå tillväga.

Är du upptaget med annat den 16 november, eller lovar väderprognosen mulet väder? Förtvivla inte. 

Månen är ett fascinerande motiv, även om den inte har sällskap av andra planeter. Det krävs bara att du väljer rätt kamerainställningar, så kan du ta vackra bilder av det vitgula klotet. 

Här hittar du våra bästa tips om att fotografera månen. 

Glöm inte meteorregnet Leoniderna

Kan du inte få nog av att fotografera himlafenomen? Det finns goda möjligheter att fotografera spännande händelser på himlavalvet året runt – och november är inget undantag.

Från lördagen den 17 november till söndagen den 18 november kulminerar nämligen meteorregnet Leoniderna med upp till 15 stjärnfall i timmen. 

> Läs om hur du fotograferar meteorregnet. 

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling 

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske hög tid att lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för användare av alla nivåer. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du lätt höja dina bilder till nya nivåer med hjälp av de utförliga steg-för-steg-anvisningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

Just nu kan du få boken 100 tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av