Fånga norrskenet!

De 3 bästa tipsen för att fånga norrskenet

Nya verktyg från bland annat NASA gör det mycket lättare att uppleva norrskenet. Vi hjälper dig med förberedelserna som krävs för att lyckas med bilderna av det magiska ljuset och berättar hur du kan göra för att aldrig missa en chans.

5 december 2016

Norrskenet är ett naturfenomen som alltid utgör ett spektakulärt motiv.

Men det är inte alltid det lättaste att fotografera norrsken, så här får du våra allra bästa tips på hur du optimerar dina chanser att lyckas med norrskensbilderna.

1. Kolla norrskenets aktivitet hemifrån

Om du inte vill vara ute i ogjort ärende när du ska fotografera norrskenet, kan du besöka webbplatsen aurora-service.eu där du hittar dagens och kommande dagars aktivitet för norrskenet. Informationen kommer från NASAs satellit ACE som övervakar solens aktivitet.

Dessutom kan du med appen Aurora få notifikationer utifrån var du befinner dig, så att du inte missar chansen att se norrskenet samma kväll. Generellt är aktiviteten som störst mellan augusti och april.

> Läs också: Så fotograferar du det fascinerande norrskenet

Norrsken över en sjö

Använd hjälpmedel som ger dig de optimala förhållandena när du ska fotografera norrsken.

© Shutterstock

2. Välj rätt slutartid

Det finns inte en enda korrekt slutartid när du fotograferar norrsken, men en sak är säker – norrskenet kräver flera sekunders slutartid.

Den korrekta slutartiden avgörs av hur kraftigt norrskenet är. Du kan räkna med en slutartid mellan 4 och 25 sekunder. Om norrskenet rör sig snabbt över himlen, är det bra om slutartiden ungefär täcker tidsintervallet när norrskenet visar sig.

Om norrskenet bara visar sig i 10 sekunder, medan kameran exponerar bilden i 20 sekunder, når norrskenets ljus bara sensorn halva tiden. Det innebär att norrskenet syns mindre tydligt på bilden.

> Läs också: Ta perfekta bilder av stjärnor.

Beräkna den längsta slutartiden

När du tar bilder av norrskenet blir resultatet oftast bäst om du undviker att stjärnorna gör spår på himlen. Det gör du lättast med hjälp av den så kallade 500-regeln som gör att du kan beräkna den längsta möjliga slutartiden innan stjärnorna börjar få spår på bilden.

Du kan beräknar den längsta slutartiden genom att dela objektivets brännvidd med 500, om din kamera har en fullformatssensor. Om din kamera däremot har en APS-C-sensor, ska du i stället dela med 300.

Snabbguide till slutartider vid norrsken

Använd 500-regeln om du vill vara säker på att slippa stjärnspår i dina bilder av norrskenet.

© Bonnier Digital FOTO

3. Låt inte ögonen bedra dig

Det är frestande att överexponera bilderna av norrskenet, i och med att det kan vara svårt att se med blotta ögat och ännu svårare att se på kamerans lcd-skärm.

Förvänta dig inte att norrskenet kommer att likna de redigerade bilderna som du ser på nätet. Men även om du själv inte kan se ljuset, kan kameran ofta ändå fånga det.

Ta därför testbilder för att undvika att norrskenet fräter ur. Du kan alltid framhäva de gröna färgerna i bildbehandlingen.

> Se också serien: De 10 vackraste naturfenomenen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av