Fånga norrskenet!

Fånga norrskenet!

Under natten blir ett närmast magiskt fenomen synligt och lyser upp hela himlen i grönt. Här får du användbara tips på hur du kan fånga norrskenet.

5 december 2016

När natthimlen lyser upp i gröna och blå böljande ljussken kan man vara säker på att norrskenet har gjort entré.

Chanserna för att få se fenomenet ökar ju längre norrut man kommer, men det går faktiskt att fånga fenomenet ända ner till södra Skandinavien.

Man behöver bara lite mer tur och inte minst en molnfri himmel, men det är långt ifrån omöjligt.

Så gör du

Norrsken kan vara något oförutsägbara. Det ena ögonblicket är allt mörkt, och strax därpå böljar det gröna ljuset fram över natthimlen.

Därför är det viktigt att du har förberett utrustningen. Ett bra vidvinkelobjektiv är att föredra, och du bör också ställa in kameran manuellt.

Välj till att börja med en slutartid på omkring 15 sekunder, bländare F4.0 och ett ISO-värde på omkring 400. Använd alltid stativ.

> Läs också: Prylguiden: 3 bra stativ för mindre än 1500 kronor

Kameran ser mer än ögat

Du behöver sannolikt anpassa inställningarna efter förhållandena, så om ljuset inte räcker till bör du använda en ännu längre slutartid.

Tack vare kamerans långa exponeringar kan du i vissa fall även tydligt se norrsken på bilder även om du inte kan se det med blotta ögat.

> Här kan du få koll på norrskenets styrka

På sidan hittar du löpande uppdaterade prognoser av norrskenets styrka. Du kan även använda appen My Aurora Forecast på Android och iPhone för samma ändamål.

Läs mer om fenomenet polarsken och hur du fotograferar det i Bonnier Digital FOTO nummer 18/2016 som finns ute i butikerna nu.

> Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs de fem senaste numren av tidningen på din mobil eller surfplatta med appen Wype

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av