Eddie the Eagle på Heathrowflygplatsen efter OS i Calgary i 1988.

Hundratals reportrar ville prata med skidhopparen och mediefavoriten Eddie the Eagle när han landat på Heathrowflygplatsen efter OS i Calgary 1988

I backspegeln: Eddie the Eagle flög rakt in i folks hjärtan

Mediernas kelgris Eddie the Eagle blev inte berömd tack vare sin fina teknik inom skidhoppning under vinter-OS 1988. Det var snarare hans stora mod och lite aviga uppförande som väckte uppmärksamhet.

28 maj 2018

I februari kunde vi sitta hemma i soffan och se på skidskytte och storslalom från vinter-OS i Sydkorea. Det kunde vi även för drygt 30 år sedan, när OS gick i Calgary i Kanada. 

Den gången var det särskilt en deltagare som fick extra stor uppmärksamhet i medierna, nämligen Michael ”Eddie” Edwards, också känd som Eddie the Eagle.

Han var skidhoppare och blev älskad och hatad under OS 1988 för sin brist på talang, sitt stora mod och sitt lite aviga uppförande. 

Han kom långt efter alla andra men vann folkets hjärtan. 

Bilden till höger togs av den brittiska, prisvinnande pressfotografen John Downing och visar Eddie när han tas emot på Heathrow av hundratals reportrar och tusentals fans som ville få en glimt av OS-idolen.

I verkligheten var Eddie störtloppsåkare, men han lyckades inte kvalificera sig för OS 1984, och för att rädda sin ekonomi beslutade han sig för att ge sig på en billigare sport – skidhoppning. 

Den stora fördelen var att det inte fanns några andra britter som utövade denna sport.

> Få kursboken "100 tips och kurser" samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Friskt vågat, hälften vunnet

Eddie lånade sin mammas bil och körde runt till tävlingar i Europa för att kvalificera sig till OS i Calgary. 

Han lånade ett par skidpjäxor och tog på sig sex par sockor för att få dem att passa, och hans flaskbottnar till glasögon, som han behövde på grund av sin extrema närsynthet, immade igen under hjälmen – som han fick binda fast med ett extra snöre.

Under tiden jobbade Eddie som barnvakt och kock och klippte gräsmattor för att få pengarna att räcka. 

Vid ett tillfälle bodde han på ett mentalsjukhus i Finland för ett pund per natt, och det var här som han blev uppringd och fick besked om att han hade blivit uttagen till OS.

Ständig jumbo

Eddie kom sist i både 70-meters- och 90-metersbacken – med mindre än hälften så många poäng som hopparen på näst sista plats.

Hans hoppstil var osmidig, han föll flera gånger och en gång tappade han hjälmen. Men folk älskade hans konstiga stil och hans ostoppbara dröm.

Vid 90-meterstävlingen ropade 100 000 fans hans namn och det sägs att president Reagan avbröt ett möte om kärnvapennedrustning för att se honom hoppa.

Två år senare infördes den så kallade ”Eddie the Eagle-regeln”, som begränsar vilka utövare som får delta i OS.

Men Eddies personliga seger kunde ingen ta ifrån honom.

> Här har vi samlat bilder från hela världen i vackra gallerier där du kan hitta inspiration och beundra andra fotografers arbete

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av