Andrées polarexpedition

Andrée var en som tidigt insåg fotografins betydelse, och han hade även med sig en fotograf på den ödesdigra ballongfärden mot Nordpolen.

© Nils Strindberg

Fotografisk historielektion

Tekniska museet i Stockholm öppnade den 25 oktober sin nya utställning Att se världen – den fotograferande människan. Utställningen lyfter fram tekniken bakom fotografin och går igenom hur tekniska framsteg i sin tur har präglat fotografyrket.

13 november 2017 av Emma Jansson

Genom fotohistorien har de möjliga motiven alltid begränsats av den tillgängliga fototekniken. I utställningen Att se världen – den fotograferande människan får man en genomgång av hur olika tekniska landvinningar har revolutionerat fotografins – och fotografens –värld under de senaste 175 åren. 

I början var tekniken dyr, avancerad och svårtillgänglig, men fotografin spreds ändå snabbt över världen, och olika tekniska framsteg gjorde fler tillämpningar möjliga bortom poserande porträtt. Inte minst inom vetenskapen, där röntgenbilderna är ett framstående exempel.


Bälgkameror

Tekniska museet har plockat fram allsköns historisk fotoutrustning ur sina gömmor.

© Emma Fredriksson

Ett nytt yrke växer fram

En av utställningens aspekter är den nya yrkesrollen som växer fram under 1800-talet i takt med att tekniken blir alltmer populär. Fotografyrket blev också ett av de första tillgängliga yrken för kvinnor ur medelklassen, som öppnade och drev fotoateljéer över hela landet. En kvinna som gick i bräschen för fotografin var Drottning Victoria, då kronprinsessa, som visade talang inom gatufotografi.

Läs också: 5 tips för gatufotografering

Utställningen öppnades i samband med släppet av Tekniska museets årsbok Att se världen –svensk fotografi under 175 år. Du kan även läsa mer om utställningen här.

Läs mycket mer om fotografering här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av