Porträttbild med lysande streck tagen med måla-med-ljus-teknik
© Shutterstock

Fiberoptisk stav ger kreativa porträtt

Att måla med ljus är en populär genre bland fotografer som vill skapa kreativa bilder. Med en billig ljusstav kan du ta ännu ett steg och ta fantastiska porträtt.

Inte många fotografer känner till det, men i många leksaksaffärer gömmer sig en fantastisk ljuskälla för kreatörer som tycker om att experimentera med ljusmålning.

Det handlar om fiberoptik som finns i både lampor och ljusstavar, och det fungerar genom att ljus från en lampa skickas genom optiska fibrer som då lyser i ändarna. 

Detta ger ett alldeles speciellt ljus som är perfekt för att ta vackra ljusmålningsbilder, som bilden överst i artikeln visar. 

Kom igång med ljusmålning

Att måla med ljus är inte svårt, men man måste vara beredd på att experimentera lite. Och det är experimenterandet som gör den här sortens fotografering så spännande. 

Det finns många olika motivtyper som ger fina resultat om man målar med ljus på dem.

Om du tycker om att ta landskapsbilder, kan du ge dem ett lyft genom att måla med ljus i motivet, och i arkitekturbilder kan du styra var ljuset ska falla till 100 procent. 

Och om du brukar ta exempelvis porträtt kan du ge även dem en fin kreativ touch genom att måla med ljus. 

Med den fiberoptiska staven kan du följa modellens ansiktsform och konturer med de lysande trådarna som om du arbetade med en pensel. 

Det kan ge imponerande resultat till en väldigt liten kostnad, och du kan till och med skapa självporträtt genom att ställa in kamerans självutlösare på exempelvis två sekunder.

> Läs även Fjärrstyr din kamera

ljusmålning med fiberoptisk lampa ger snygga foton

Fiberoptiskt ljus används ofta i vackra nattlampor för barn och tonåringar. Lamporna säljs ofta i leksaksaffärer, och naturligtvis kan du köpa dem på nätet. 

© Shutterstock

Så ställer du in kameran 

När du målar med ljus arbetar du med mycket långa slutartider på 10, 15 eller 30 sekunder, och ofta ännu längre. 

Den viktigaste kamerafunktionen när du målar med ljus är alltså Bulb, som gör att du kan förlänga slutartiden utöver 30 sekunder.  

För att få bäst porträtt när du målar med ljus sätter du bara kameran på stativ och ställer in självutlösaren på två eller 10 sekunder.

Därefter kan du justera slutartiden till 30 sekunder. Bländaröppningen ska vara så stor som möjligt och ISO-värdet ska vara inställt på Auto. 

När du har tryckt på avtryckaren kan du använda den fiberoptiska ljuskällan som en pensel för att måla med ljus på de ställen i porträttet som du tycker ska vara ljusast. 

Låt inte ljuskällan stanna till någonstans, utan håll den i konstant och lugn rörelse över din modell och över de ställen av bakgrunden som du vill lysa upp. 

Om ISO-värdet blir mycket högt – över 800 – kan du ställa in det manuellt på exempelvis 100 eller 200 och välja en slutartid på över 30 sekunder med hjälp av Bulb-funktionen. 

> Läs mer Skapa magiska bilder genom att måla med ljus

Självlysande stavar är perfekta när man målar med ljus. De ger stämningsfulla kvällsbilder.

Om du inte hittar fiberoptiska stavar kan du istället använda självlysande stavar, som även kallas glowsticks.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av