Ingen location är en dålig location enligt brasilianska Gilmar Silva. Han ser det vackra även i de mest ocharmiga omgivningarna.

© https://www.instagram.com/gilmarphotos

Få ut mesta möjliga av varje fotolocation

Med för- och efterbilder avslöjar brasiliansk fotograf hur han tar fantastiska porträttbilder i omgivningar som de flesta skulle välja bort. Se hur små knep, vinklar och illusioner ger vackra bilder utan manipulering.

7 oktober 2018

Har du någonsin sett ett vackert och näst intill perfekt porträtt på t.ex. Instagram eller Facebook och funderat över hur fotografen lyckades ta den fantastiska bilden?

Du kanske utgår ifrån att fotografen har tillgång till fantastiska locations, massor av assistenter och lägger flera dagar på att finputsa bilden i Photoshop för att åstadkomma det perfekta uttrycket.

Så är det faktiskt inte alltid.

Med hjälp av rätt vinklar, en förmåga att granska omgivningarna kreativt och bra koll på kamera- och blixttekniken kan även du ta lika fantastiska porträtt. 

Illusioner som skapas av vinklar och teknik

Den brasilianska familj- och bröllopsfotografen Gilmar Silva avslöjar i en serie bilder hur hans porträtt blir till. 

Projektet har titeln LUGARxPHOTO ('plats och foto' – red.), och bilderna ger en humoristisk inblick i hur långt en fotograf är villig att gå för att ta en perfekt bild.

Gilmar Silva visar den färdiga bilden tillsammans med en "bakom kulisserna"-bild från fototillfället, så att man kan se hur omgivningarna såg ut i verkligheten. 

Nedan har vi sammanställt några av Gilmar Silvas före- och efterbilder. Och här finns definitivt ett och annat som du själv kan dra nytta av när du fotograferar. 

En viktig läxa som åtminstone vi ska tänka mer på i framtiden, är att vi kan ta fantastiska bilder i alla tänkbara omgivningar. Det gäller bara att se bortom soptunnor och parkerade bilar och hitta den rätta vinkeln att fotografera ifrån. 

Få full koll på Photoshop

Visst – Silva använder även Photoshop för att ge sina fantastiska porträtt en sista touch. 

Du kan också bli ett ess på Photoshop med vår kursbok om bildbehandling: "100 tips och kurser". 

Med de 144 lättöverskådliga sidorna till hands kan du enkelt lyfta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi visar hur du kan dra nytta av de tre programmen Photoshop, Lightroom och Elements.

> Få boken med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. Läs mer om erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av