person håller fram lysande glödlampa mot kameran bredvid högar av sparade pengar
© Shutterstock

Elpriserna skenar: Råd till dig som fotograf

De stigande energipriserna påverkar även fotografer, och därför får du här 5 goda råd om hur du kan spara ström i mobilen, kameran och datorn.

13 oktober 2022 av Holger Svend Anderson

Medan världens energikris driver upp priserna på gas och el finns det flera saker du kan göra för att sänka kostnaderna för din fotohobby. 

Här listar vi tre enkla åtgärder du kan vidta med detsamma, så att du kan lägga pengarna på roligare saker som exempelvis fler objektiv. 

1. Den stora besparingen 

Om du redigerar dina bilder på en stationär dator kan det finnas stora möjligheter att spara pengar. 

Det finns många bra skäl att använda en stationär dator. Bland annat ger den en bättre användarupplevelse eftersom program som Photoshop och Lightroom kräver mycket prestanda av datorn, och här kan den bärbara datorn komma till korta. 

Tyvärr är de bästa datorerna också stora strömslukare, och det kan bli ett dyrt nöje att redigera sina bilder när man kommer hem från fototuren. 

Har man sin dator igång bara fyra timmar om dagen kan det kosta flera tusen kronor om året. Ju mer kraftfull datorn är, desto mer kostar driften normalt sett, och om du till exempel har en dator med de allra bästa komponenterna kan det kosta upp till 4 000 kronor om året med ett genomsnittligt elpris på cirka 4 kronor per kilowattimme.

>Läs mer De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Stationär dator kamera bärbar dator som drar mycket ström fyller skrivbord

Använd gärna en grenkontakt med en strömbrytare på. Då kan du se till att allt är avstängt när du lämnar kontoret, så att datorskärmen till exempel inte står på standby och drar ström.

© Shutterstock

2. Ladda vid rätt tidpunkt

Ofta kan du spara mycket pengar om du väntar med att ladda tills elpriset är lågt. 

Det är det oftast mitt på dagen och på natten, när de flesta människor är på jobbet och därför inte använder så mycket ström i hemmet. 

Om ditt elbolag använder energi från vindkraftverk kan elpriset vara lägre om efterfrågan är låg medan vinden blåser. 

Du kan ta reda på ditt nuvarande, exakta timpris genom att söka med Google på ”elpris just nu” tillsammans med namnet på ditt elbolag.

Gopro-kamera ligger under bärbara solceller som laddar kameran

Det finns en uppsjö av produkter som de här solcellerna, som kan ladda din kamera helt utan att det kostar något. Sök till exempel på Google på ”Powerbank med solceller”.

© Shutterstock

3. Använd alternativa energikällor

Du kan också hitta alternativa lösningar på att ladda din kamera, mobil, surfplatta eller bärbara dator. 

Du kan ha dina saker med dig och ladda dem till exempel på bussen eller tåget, och ofta finns det även möjlighet att ladda på kaféer, bibliotek eller liknande platser. 

Slutligen kan du köpa olika prylar som kan ladda din kamera, mobil och surfplatta via USB-C. 

Du kan till exempel använda en powerbank med solceller eller handvev. Båda kan dessutom användas på framtida fotoresor när det inte finns eluttag i närheten. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av