Rävunge i naturen
Nya krabater

På våren dyker den nya generationen upp ute i naturen och i våra djurparker. Med lite tålamod kan du få syn på rävungar i det fria, men de finns även på djurparker som Lycksele och Skånes djurpark. Passa på medan rävungarna är nyfikna och valpiga.

© Poul Nymark

7 saker vi fotografer vill göra i maj

Våren är här, eller snart här om vi bor riktigt långt norrut, och under maj månad ser vi fram emot att bland annat fotografera nyfödda djur, hämta inspiration från mästerfotografer och få utrustningen att fungera optimalt.

25 april 2018 av Louise Hagemann


Maj är nästan här och våren har kommit på allvar, förhoppningsvis för att stanna.

Här är sju saker som vi fotografer vill se, göra och fotografera i maj.

1. Gå ut med kameran i naturen

Efter en lång vinter och kallt väder i mars längtar vi efter att få komma ut i naturen med kameran. 

Nu finns det mycket att välja på, men vi har länge varit sugna på att fotografera björnungar. Det kan man göra på exempelvis Järvzoo i Hälsingland.

På Järvzoo bor djuren i så naturliga omgivningar som möjligt. Här kan vi även se andra nordiska djur, som varg och älg. Matningen av rovdjuren kan vara ett bra sätt att uppleva djuren. Här finns även många fåglar, som ugglor.

Rävunge
Nyfiken krabat

Rävungar är nyfikna och snygga på bild – ett perfekt vårmotiv.

© Poul Nymark

2. Gå på konsert och fotografera

Nu kommer konsertsäsongen igång på allvar – både ute och inne, och du kan ta bra bilder av engagerade musiker och sångare bakom mikrofoner och instrument.

Lady Gaga och Tony Bennett
Stjärnor på scen

Bilden av de två världsstjärnorna Lady Gaga och Tony Bennett tog chefredaktör Klaus Nygaard på en utomhuskonsert.

© Klaus Nygaard
Läs även: 10 tips för fina konsertbilder

Ett bra tips för konsertfoto är att bilderna blir bättre och mindre röriga om du underexponerar en smula, så att detaljerna i bakgrunden inte syns så tydligt. 

Vänta på att ljuset från strålkastarna lyser direkt på artisterna och isolerar dem som motiv.

Du kan bland annat bege dig till Gröna Lund i Stockholm eller Liseberg i Göteborg.

3. Njuta av mästerverk på en utställning

På Fotografiska i Stockholm pågår flera utställningar i maj, bland annat kan du se Ellen von Unwerths verk i "Devotion! 30 Years of Photographing Women" fram till den 20 maj.

Här visas även Anna Claréns starka "När allt förändrades", som skildrar en familj som får ett omvälvande besked.

Abecita konstmuseum i Borås visas "Christina & Claes Lindquist Collection – Private Eyes", en utställning med några av världens mest kända fotografer, som Peter Lindbergh och Richard Avedon.

4. Fotografera blommande körsbärsträd

De måste nämnas när det är vår: de vackra körsbärsblommorna i olika rosa nyanser. De är fantastiska att uppleva och är ett tacksamt motiv.

Körsbärsblomning
Rosa skådespel

De vackra körsbärsträden blommar på våren, och har man tur hittar man en allé där de bildar rosa valv att gå under.

Naturligtvis ska vi passa på att fotografera denna explosion av vårkänslor – men skynda dig! På sina håll är blomningen redan i full gång, som i Kungsträdgården i Stockholm.  Den här bilden tog vi dock vid ett annat tillfälle.

Och körsbärsblomning kan du uppleva på många andra ställen, bland annat Järntorget i Göteborg och Hedbergska parken i Sundsvall.

5. Förbereda kameran för våren

Äntligen tillåter vädret att vi ger oss ut och plåtar i flera timmar, och motiven är inte svåra att hitta.

Så nu är det hög tid att göra de förberedelser som vi kanske inte har hunnit med under vintern – nämligen att göra några mindre inställningar i kameran som gör det lite roligare att vara fotograf.

Läs också 3 tips som ger din fotoutrustning vårkänslor.

Vi ska uppdatera kamerans firmware, så att allting fungerar perfekt, och så ska vi anpassa menyn efter våra behov och skräddarsy programknappar så att vi kan arbeta snabbt och effektivt – på det sättet blir allt mycket roligare ute på fältet.

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO får du en guide som hjälper dig med detta och mycket annat, när du gör din kamera redo för vårens utmaningar.

Prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs det senaste numret med detsamma på din mobil eller surfplatta med Wype-appen.

6. Fota spirande bokskott och andra makromotiv

På bokar och andra lövträd spirar grönskan med början i söder. Här ser du när lövsprickningen äger rum i hela landet. Längst i söder har träden redan börjat grönska, och det betyder att makrosäsongen också har börjat.

Vårfriska boklöv
Boken spirar

När boken får sina skira blad är våren definitivt kommen. Då är det dags att damma av kameran och ta sig an de fina makromotiven. Och allt annat man kan fota på våren.

Tänk på att blända ner. På de största bländaröppningarna är skärpedjupet extremt litet. 

Välj i stället bländare F11 eller F16, där det skarpa området är större. Men var noga med att slutartiderna inte blir för långa – håll dem gärna under 1/100 sekund för att undvika rörelseoskärpa. Öka eventuellt ISO-värdet i stället.

Läs också: Makro: Så får du ut mesta möjliga av objektivet

7. Se film och bli inspirerad

Om det skulle bli dåligt väder(!) någon dag i maj, kan vi alltid hämta inspiration inomhus. Ett sätt är att se en film med bra foto som inspirerar till nya kreativa grepp. Ge dig själv en utmaning och låt dig inspireras i ditt fotograferande.

Ofta är det på de mindre biograferna man ska leta. I Malmö finns Spegeln, i Göteborg finns Hagabion och i Stockholm bland annat Zita.

Om bioutbudet inte faller dig i smaken kan vi rekommendera dokumentärer på exempelvis Netflix. Här finns bland annat Planet Earth och Berättelsen bakom bilderna, som tar oss jorden runt – och ner under havsytan – med magiska bilder. De här serierna blir vi aldrig trötta på.

Läs också: 10 filmer om fotografi som varje fotograf bör se

Du kan även fördjupa dig i vår videoserie Seasons, där vi följer en naturfotograf på Norges snövidder. Du hittar alla tolv avsnitten av Seasons i Fördelszonen, där du som är prenumerant även kan se över 300 videokurser om foto och bildbehandling. 

Just nu kan du pröva ett nummer av Bonnier Digital FOTO och full åtkomst till Fördelszonen för bara 29 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av