Cookie- och Sekretesspolicy

Tre tips som ger din fotoutrustning vårkänslor

Våren är äntligen på god väg, och det har blivit dags att göra kameran redo inför den stundande utomhussäsongen. Här kommer tre tips som kommer att ge dig bättre bilder från din fotoutrustning.

  • 01.03.2016

Uppdatera kameran

Kameratillverkarna släpper kontinuerligt nya versioner av kamerornas programvaror. De kan omfatta buggfixar, förbättringar eller till och med nya funktioner. Nu är det läge att kolla om det har kommit någon ny programvaruuppdatering till din kamera.

Det kan du se på tillverkarens webbplats – oftast på din kameramodells supportsida. Vanligtvis är proceduren att man laddar ner filen på datorn och sparar den på ett minneskort som man sedan sätter i kameran. På tillverkarens webbplats finns det anvisningar om hur du ska gå tillväga för att uppdatera just din kamera.

Följ instruktionerna noga. Kom ihåg att se till så att kamerans batteri är fulladdat innan du sätter igång. Kontrollera också om det finns programvaruuppdateringar till dina objektiv.

Få ordning på fokus

På en spegelreflexkamera är det inte säkert att autofokussystemet träffar helt rätt när du ska ställa in skärpan och använder sökaren. Med funktionen AF-mikrojustering eller AF-finjustering i kamerans menysystem kan du få autofokus till att ligga helt rätt.

Använd stativ och fokusera först på live view, där kameran använder kontrastdetektering. Stäng av live view och fokusera på samma punkt med fasdetektering. Om fokus flyttar sig en aning behöver du justera den i menyn. Testa med olika värden tills fokus inte längre ändras när du växlar mellan kontrast- och fasdetektering och kontrollera skärpan på skärmen.

Om du har justerat tidigare är det bra att göra det igen, för fokus kan förskjutas lite med tiden. Upprepa processen med alla dina objektiv.

Rengör utrustningen

Använd en duk för objektivrengöring, en mjuk objektivborste och en blåsbälg för att rengöra kamera och objektiv. Töm fotoväskan och dammsug den invändigt så att det inte ligger damm och liknande där som kan fastna på utrustningen.

Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Läs mera om

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss