Folkliv i Dungen-området på Way Out West
Sommarstämning

Man får sällan ta med sig stora teleobjektiv in på festivalområdet, så rikta i stället in dig på att fånga stämningen samt olika detaljer som leriga skor, händer som håller i goda drycker och folk som njuter av fint väder och bra musik. 

© Way Out West

5 saker som du ska fotografera i sommar

Sommaren är i full gång, och med den följer en massa bra fototillfällen. Här tipsar vi om 5 saker som du kan ta fina bilder av under den närmaste tiden.

14 juni 2018 av Kathrine Anker

1. Musik på scenen

Publikhav på Way Out West

Vid musikfestivaler finns det en massa intressanta motiv. Tänk på att bilderna oftast bara får användas för privat bruk, och att man inte alltid får ta med sig en systemkamera in på området. Du hittar information om detta på festivalens hemsida. 

© Way Out West

Festivalsäsongen är i full sving, och oavsett om du ska till Emmaboda, Popaganda, Way Out West eller någon av de stora festivalerna ute i Europa har du goda chanser att ta riktigt fina och stämningsfyllda bilder bland publiken.

Gigguide har en matig lista över sommarens svenska musikfestivaler.

2. Blommor i kunnigt sällskap

Blomsteräng

Ge dig ner i markplanet för att hitta de riktigt fina motiven.

© Matthew J. Thomas

Plocka fram makroobjektivet och hasta iväg, för den 17 juni anordnar Svenska botaniska föreningen De vilda blommornas dag med blomstervandringar över hela landet. 

Här har du ett lysande tillfälle att lära dig namnen på alla blommorna som du älskar att fotografera. Det är gratis att delta.

3. Ljusa nätter

Fjäril på blomma i skymningsljus

Det är fantastiskt att fotografera när solen står lågt under de sena kvällstimmarna. 

© Shutterstock

Sommarsolståndet infaller den 21 juni, och årets ljusaste dagar lämpar sig särskilt väl för att ta fridfulla och stämningsmättade kvällsbilder. 

Leta till exempel efter nyutslagna kaprifoler som doftar fint och drar till sig nattaktiva pollinerare i skymningen.

3. Midsommarfirandet

Midsommarstång på landet

Midsommarafton gör sig oftast bäst ute på landsbygden, men förtvivla inte om du sitter fast i stan.

© Conny Sjöström

Midsommarafton infaller i år den 22 juni, och här finns det en massa klassiska motiv som man kan roa sig med under hela dagen. Börja redan vid förberedelserna när stången ska pyntas och resas, så kommer du att ha fullt upp hela dagen. Alla glada festdeltagare ska fotograferas, och även maten, drycken och dansen. Ta det lugnt med snapsarna, så kan du hålla koncentrationen uppe under hela dagen. 

Om du sitter fast i stan brukar det anordnas olika midsommararrangemang som du kan dokumentera. Gå sedan och lägg dig i god tid så att du kan gå upp riktigt tidigt och fotografera stadens folktomma gator på midsommardagens morgon.

5. Veteranbilar på längden och tvären

Gul veteranbil framifrån

Motiven rullar bokstavligen in under Nostalgia Racing Days med massor av veteranbilar.

© Unsplash / Alex Read

Veteranbilsträffar är alltid fullspäckade med bra motiv, och en av de största är Nostalgia Racing Days i Mantorp park.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av