byggnader i blått kvällsljus
© Shutterstock

5 oumbärliga prylar för arkitekturfotografer

När du fotograferar arkitektur finns det en rad saker du behöver ha koll på för att få de bästa bilderna. Läs mer här och gör dig redo för nästa fotoresa.


1. Stativ

Du behöver ett stabilt stativ för att ta knivskarpa arkitekturbilder.

Med ett sådant kan du nämligen använda längre slutartider när du har hittat dina motiv och vinklar. 

Ofta är det nödvändigt att använda slutartider längre än 1/30 sekund, eftersom de små bländaröppningarna på mellan F8.0 och F13 som man ofta använder vid arkitekturfotografering inte släpper in tillräckligt mycket ljus till kamerans sensor.  

Prova till exempel att använda långa slutartider när du tar bilder av människor på ett torg eller framför en byggnad, som på bilden nedan – det ger nämligen en snygg och kreativ effekt. 

Suddiga människor går förbi

När du använder långa slutartider på över en sekund måste du i regel använda ett ND-filter för att inte överexponera dina bilder. 

© Shutterstock

2. Vidvinkel

Får att visa arkitekturens detaljer är det ofta nödvändigt att använda ett vidvinkelobjektiv. 

Den stora bildvinkeln kan nämligen ”öppna upp” små utrymmen så att man kan få med mer. 

Om du inte har någon vidvinkel, eller om den du har saknar de extra millimeterna, kan du imitera effekten av en vidvinkel i bildbehandlingsprogrammet. 

Allt du behöver göra är att ta flera bilder, helst på stativ, där du vinklar kameran lite åt höger och lite åt vänster mot motivet. Sedan sätter du ihop dem i ett bildbehandlingsprogram. 

I Lightroom hittar du funktionen genom att markera flera bilder, högerklicka på en av bilderna, välja Fotosammanfogning och klicka på Panorama...

> Läs även 5 nybörjarfel med vidvinkel

Kvinna som sitter i en stor röd soffa

Vidvinkeln som användes för att ta den här bilden har sträckt ut sidorna på den röda soffan, så det är lämpligt att placera människor i mitten av sin bild. 

© Shutterstock

3. Polfilter

Spegelbilder kan vara både bra och dåligt för din arkitekturfotografering. Ibland kan en spegling i fontänen framför byggnaden vara det som gör bilden till något alldeles extra, men andra gånger kan en reflektion vara det sista fotografen önskar sig. 

Det kan till exempel röra sig om fula eller distraherande inslag från gatubilden, t.ex. byggkranar eller ställningar, som speglas i glasfasaden på byggnaden du vill fotografera. 

Då kan ett helt vanligt polfilter vara räddningen, eftersom du kan dämpa oönskade reflexer genom att vrida på det. 

> Läs mer 4 filter du behöver känna till

Höghus med ljusblå himmel i bakgrunden

När solen skiner från en molnfri himmel kan det vara svårt att fotografera inne i byggnader, som här där reflektionen dämpats med ett polfilter, det vill säga ett polarisationsfilter.

© Shutterstock

4. Teleobjektiv

Med längre brännvidder kan du inte bara komma närmare, du kan också fånga detaljerna i arkitekturen som du fotograferar, vilket inte alltid går med standardobjektiv.

Med ett objektiv på 70–300 mm kommer du vanligtvis tillräckligt nära dina motiv för att kunna fånga fina mosaiker, spiror eller andra detaljer som sitter högt upp på byggnader. 

Teleobjektiv kan på grund av sin konstruktion ofta även återge raka linjer med mindre missteckning än vidvinkelobjektiv. 

byggnad skapar ett snyggt mönster

Med ett teleobjektiv kan man välja en intressant och annorlunda beskärning, som den vi ser här. 

© Shutterstock

5. Bildbehandlingsprogram

Det sista tillbehöret vi rekommenderar för dig som vill skapa fantastiska bilder av arkitektur är ett bra bildbehandlingsprogram. 

Det finns många utmärkta gratisprogram, bland annat Gimp och Rawtherapee, som i stor utsträckning har samma funktioner som betalprogram. 

Många bildbehandlingsprogram kan mer än att lyfta dina exponeringar och lägga till kontrast – de kan även korrigera störtande linjer och objektivfel som tunn- och kuddformig distorsion, så det finns mycket att vinna på att använda dem. 

Du får mycket mer i tidningen

I Bonnier Digital FOTO nr 12, 2022 får du tips och trick som hjälper dig att lyfta dina arkitekturbilder till nya höjder.

Läs mer och få fler tips på inställningar och utrustning, och se hur du bäst fångar modern och äldre arkitektur.   

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av