Bild målad med lysrör

Med ett LED-lysrör kan du måla med ljus i mörkret för att skapa effektfulla bilder.

© Shutterstock.com

3 spännande fotoprojekt du kan arbeta med i höst

Så här års blir det visserligen mörkare, kallare och blötare, men det finns ingen anledning att packa undan kameran. Här får du tips och inspiration till tre fotoprojekt som du kan ta dig an i höst.

4 september 2023 av Kristoffer Engbo

1. Så fotograferar du droppar på rutan

Om det regnar kan du enkelt skapa effektfulla bilder som till exempel kan användas som bakgrund på skrivbordet. Ställ in en brännvidd på cirka 50 mm och gå relativt nära fönsterrutan. Med en stor bländare på t.ex. F2.8 blir bakgrunden utanför fönstret tillräckligt oskarp. 

Droppar på glasruta med himlen som bakgrund

Den här bilden är tagen med teleobjektivet i en mobiltelefon. Himlen användes som bakgrund.

© Bonnier Digital FOTO

Se till att det inte finns några distraktioner i den oskarpa bakgrunden, som ska vara relativt enhetlig. Fokusera på en av dropparna på rutan – använd om möjligt en enda fokuspunkt – och ta bilden.

>Läs även: Så tar du den bästa selfien

Droppar på fönsterruta i mörker

På kvällen kan det vara snyggt att använda artificiell belysning som bakgrund till droppbilderna.

© Shutterstock.com

2. Så målar du med ljus i mörkret

Med en ficklampa eller ett lysrör kan du skapa roliga bilder genom att måla med ljus i mörkret. Det är bra att ha en medhjälpare som målar med ljuset medan du koncentrerar dig på kameran.

Du ska använda långa slutartider, t.ex. 20 sekunder, så kameran måste stå på ett stativ. Välj det manuella programmet och ställ in slutartiden på ungefär den tid du behöver för att måla. Det kan dock vara bra att hålla sig under 30 sekunder. En bra utgångspunkt är en bländare på F8.0 och ISO 100.

Fokusera manuellt där ljuset kommer att vara. Tryck på avtryckaren, och låt sedan din assistent röra ljuskällan framför kameran – om du inte målar själv. Om bilden blir för mörk eller för ljus justerar du bländaren eller ISO-värdet.

>Läs även: Så använder du lysrör i dina bilder

Ljusmålning i mörkret

Med ett LED-lysrör brukar du kunna välja färg på ljuset. Personen som håller i ljuskällan bör ha mörka kläder.

© Shutterstock.com

3. Så fotograferar du höstens svampar

Även med ett vanligt paketobjektiv kan du ta fantastiska bilder av svampar i trädgården eller ute i skogen. Bilderna tenderar dock att bli mindre intressanta om du fotograferar svamparna ovanifrån. Därför måste kameran vara i nivå med svampen.

Vrid kameraskärmen uppåt så att du enkelt kan komponera bilden. Gå nära svampen och komponera så att bakgrunden är relativt mörk och det är ett tillräckligt stort avstånd till bakgrunden. Detta gör att svampen framträder tydligare. Välj bländarprioritet och en bländare runt F8.0 som utgångspunkt. Välj auto-ISO och fokusera på svampen.

>Läs även: Så tar du snygga bilder av månen

Svamp i skogen

Objekt i förgrunden som är nära kameran blir suddiga. Det brukar fungera fint, som i det här fallet.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av