3 misstag som du ska undvika

3 saker du ska undvika när du fotograferar

Undvik de här 3 klassiska misstagen så får du ännu bättre bilder.

30 september 2016

Vi har sammanställt tre klassiska misstag som många av oss har gjort under årens lopp. Vi hoppas att du kanske kan undvika att falla i samma fällor.

Miss nummer 1: Hålla kameran fel

Det ser inte bara dumt och avigt ut när man fotograferar i stående format med kameragreppet neråt, utan det ger också sämre bilder i och med att de oftare blir skakiga.

Se alltid till så att greppet är riktat uppåt, och håll vänsterhanden under objektivet så att den stöttar kameran. Om du har handen ovanpå objektivet när du t.ex. zoomar är den inte till någon hjälp.

Håll alltid vänsterhanden under objektivet, så håller du kameran stabilare. Foto: Shutterstock

Man ska för övrigt hålla vänsterhanden under objektivet även när man fotograferar i liggande format.

> Läs också: 3 saker att tänka på om du vill göra ett proffsigt intryck

Miss nummer 2: Ignorera kompositionsreglerna

Regeln om tredjedelar, där du placerar förgrund, mellangrund och bakgrund i varsin vågrät tredjedel och viktiga element där linjerna mellan de vågräta och lodräta tredjedelarna skär varandra ger i nio fall av tio bättre bilder.

Glöm inte heller att använda diagonaler och andra intressanta former för att leda blicken in mot t.ex. en person.

> Läs också: Ta lärdom av våra dummaste fotomisstag

Miss nummer 3: Kornfobi

En skarp bild är mycket bättre än en suddig, och av samma anledning är de bästa fotograferna inte rädda för att öka ISO-värdet, även om det kan ge korn i bilderna.

Bruset syns inte i små bilder, och det kan till och med bidra till att bilderna blir mer stämningsfulla. Dessutom ska man komma ihåg att moderna kameror mycket väl kan ta brusfria bilder på höga ISO-värden ända upp till 12 800, och om bilderna ändå blir korniga finns det goda möjligheter att dämpa bruset i t.ex. Lightroom.

I artikeln från det senaste numret av Digital FOTO kan du läsa om några av de dummaste misstagen som vi på redaktionen någonsin har gjort.

Läs t.ex. om chefredaktören som tappade ett teleobjektiv ur jackfickan på en bergstopp, eller om när vår extremt rutinerade fotoexpert Thomas Nykrog glömde minneskortet hemma i datorn.

Du som prenumererar kan läsa artikeln gratis via länken överst på sidan eller med appen Wype på din mobil eller surfplatta.

>Börja prenumerera på Nordens största fototidning Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av