De här felen gör vi ALDRIG om

Ta lärdom av våra dummaste fotomisstag

Vi har alla haft otur med kameran då och då, men det är absolut skillnad på att klanta till det därhemma och att göra det ute i vildmarken.

30 september 2016

Ju längre det är hem till civilisationen och specialistverkstaden, desto värre är det att klanta sig med fotoutrustningen. Här har vi sammanställt några av redaktionens största missar.

En flygtur i snön

Naturfotograf Morten Hilmer har stor stor erfarenhet av fotoprojekt långt hemifrån.

Men det kan gå snett även för den mest garvade, vilket Morten fick erfara när kamerahuset inte riktigt hade fäst i objektivet under en hundslädetur på Grönland, vilket medförde att hans Nikon D3S fick en ofrivillig flygtur ut i snön.

Kameran landade på bajonetten och blev så fylld med snö att han inte kunde skaka ut den.

När han hade låtit kamerahuset torka ordentligt fungerade det otroligt nog fortfarande, medan det krävdes ett hemmagjort rengöringskit bestående av ett kreditkort, en bit av en T-shirt och en aning sprit för att rengöra den smutsiga sensorn, så att jan kunde fortsätta fotografera.

> Läs också: 3 saker du ska undvika när du fotograferar

Den omdömeslösa

Chefredaktör Klaus Nygaard var förmodligen en aning för nonchalant när han under en resa till Sedona, Arizona, bytte objektiv och lade sitt tele i jackfickan.

Det dyra objektivet föll nämligen ur fickan och landade på en klippavsats flera meter ner.

Han lyckades få fatt på objektivet igen, men det rasslade om det och zoomgängan var sned, så det kostade honom en onödig och dyr reparation.

Testa allt före resan

En viktig läxa som vi hoppas att ni alla lär er av är att testa all utrustning innan man reser iväg.

Det fick Karsten Bidstrup lära sig den hårda vägen när han inte testade sina nya fotohandskar före en resa till Antarktis.

Handskarna blev nämligen så stela i kylan att han under inställningen av ISO också kom åt knappen för bildkvaliteten. Det innebar att inte förrän en halv dag senare upptäckte att han inte längre fotograferade i råformat, utan i mellanhög jpeg-kvalitet.

I dag ger han sig aldrig någonsin hemifrån utan att testa hela utrustningen.

I artikeln i Digital FOTO 15/2106 kan du läsa om fler av redaktionens missöden. Du som prenumererar kan ladda ner artikeln gratis överst på sidan, eller läsa den via appen Wype på din mobil eller surfplatta.

>Börja prenumerera på Nordens största fototidning Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av