Vulkanutbrott.

När den isländska vulkanen Fagradalsfjall fick utbrott packade Oliver Schwenn omedelbart både kamera och drönare och åkte iväg.

© Oliver Schwenn

Nytt nummer: Med drönare till vulkanutbrottet på Island

I Bonnier Digital FOTO nr 1/2022 kan du läsa om den tyska drönarfotografen Oliver Schwenn som åkte till Island när vulkanen Fagradalsfjall fick utbrott. Du får även se hur tre experter bildbehandlar chefredaktörens semesterfoto. Se vem som får bäst resultat.

30 december 2021 av Redaktionen

Oliver Schwenn från Tyskland har ett stort intresse för den nordiska naturen och ägnar all sin tid åt att visa dess vackraste sidor. 

När den isländska vulkanen Fagradalsfjall fick utbrott var han bara tvungen att åka dit.

”Jag hörde talas om vulkanutbrottet den 19 mars 2021, på utbrottets första dag, och som fotograf och geograf var det något som jag bara inte fick missa”, säger Oliver.

I Bonnier Digital FOTO nr 1/2022 kan du läsa vår intervju med Oliver Schwenn och se bilderna från hans resa – bilder som minst sagt är helt fantastiska.

Silhuett av fotograf framför Fagradalsfjall.

Silhuettbilder var en motivtyp som Oliver kände att han bara måste ta på Island. Här har han fångat sin vän Yannick i djup koncentration.

© Oliver Schwenn

Vem får bäst resultat vid bildbehandlingen? 

När man justerar bilder i Photoshop och andra program finns det inget som är helt rätt eller fel. 

Det handlar om att få fram ett visst uttryck, och det behöver inte vara mer rätt att sträva efter en naturlig återgivning än att skapa en dramatisk känsla med starka färger och hög kontrast.

För att se hur olika resultat man kan få när man redigerar bilder ger vi tre bildbehandlingsexperter fria händer med chefredaktörens råfil i Bonnier Digital FOTO nr 1/2022. 

Bilden är hämtad från chefredaktörens semester i Norge och är tagen med drönare

Det komplexa ljuset med en mörk förgrund innebär att experterna i hög grad kan påverka det slutgiltiga uttrycket.

Se experternas färdiga resultat och få samtidigt tips på hur själv kan göra dina bilder mer intressanta med några få klick när du bildbehandlar. 

Norge

Så här ser Klaus bild ut, som de tre experterna skulle optimera genom bildbehandling. Se hur det gick för var och en av dem i Bonnier Digital FOTO nr 1/2022.

© Bonnier Digital FOTO

Så fotograferar du vinterns häftiga speglingar

Släpp loss kreativiteten med fascinerande bilder av vintern. I Bonnier Digital FOTO nr 1/2022  tittar vi på tre snygga motivtyper där speglingar lyfter dina foton till oanade höjder. 

Du lär dig att fotografera speglingar i kombination med landskap, människor och arkitektur.

De kan vara svåra att upptäcka, men de finns överallt, och på vintern tillkommer ännu fler när isen lägger sig på sjöar och vattendrag. 

Reflektionerna uppträder överallt, och när du väl har lärt dig att upptäcka dem kan motiv som vid första anblicken verkar tråkiga och banala få helt nya dimensioner.

Få de bästa tipsen på komposition, fototeknik och bildbehandling.  

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av