vinna fototävlingar

Det kan krävas en rejäl portion tålamod för att ta en perfekt bild. Här får du tips på hur du väljer vilka bilder som du bör skicka in till fototävlingar.

© Shutterstock

Så lyckas du i fototävlingar

De stora fototävlingarna har ofta väldigt fina priser, men också väldigt många deltagare. Om du lyckas skilja dig från mängden kan det vara du som vinner storkovan nästa gång.

6 augusti 2018 av Mathias Blohm Schytte

Det finns otaliga nationella och internationella fototävlingar, och ofta finns det väldigt fina priser i potten.

Om du suktar efter de här priserna finns det inte mycket annat att göra än att ge sig ut i fototävlingarnas värld.

Men särskilt i de internationella tävlingarna, där priserna oftast är de finaste, är konkurrensen också stenhård.

> Läs mer om fototävlingar och se fina vinnarbilder här

Här får du 5 goda råd som du kan dra nytta av för att nå framgång i fototävlingar.

Tips 1: Välj dina strider

Välj ett fåtal tävlingar och fokusera på dem. 

Det är tidskrävande att läsa på om de olika tävlingarna och fylla i tävlingsformulären, och det kan också kosta en rejäl slant att delta i vissa av dem.

Håll dig till tävlingar som passar för den typen av fotografi som du brinner för. Om du är astrofotograf bör du kanske inte i första hand tävla i porträttfoto.

Tips 2: Kunskap är makt

Ta reda på vilka som sitter i domarpanelen och vilka bilder som har vunnit tidigare år. Då kan du få en känsla för vad som läggs vikt på i tävlingen. 

Är det t.ex. dokumentärfotografi, konstfoto eller något helt annat? Utifrån detta kan du fundera på vilken av dina bilder som har störst chans till en pallplats.

Tips 3: Känn till bildens berättelse

Sätt dig in i kulturen om du fotar i ett annat land. Om du fotograferar ett ämne som har politiska undertoner riskerar du kanske att inte ha förstått nyanser i historien. 

Därmed kan du också ha en fördel av att fotografera på platser som du är väl förtrogen med. Du behöver faktiskt inte resa till fjärran platser för att ta en vinnarbild.

Tips 4: Fota loss

Skicka in bildserier i stället för enstaka bilder. Det är enklare att berätta en historia med flera bilder än med en enda. 

Naturligtvis ska du följa de olika tävlingarnas regler, så om de bara vill få in en bild per deltagare ska du respektera det. 

> Här hittar du 5 intressanta fototävlingar att delta i 

Tips 5: Sök lyckan

Det är något av en kliché, men hur man än vrider och vänder på det krävs det oftast en rejäl portion tur för att man ska lyckas ta en perfekt bild. 

Om du se på de vinnande bilderna genom åren, är det nästan det enda som de har gemensamt. 

Kom ihåg att dina chanser ökar om du fotograferar ofta, har tålamod och har en tydlig tanke om hur din perfekta bild kommer att se ut. 

Här hittar du gallerier från utvalda fototävlingar

Var med i Bonnier Digital FOTOs månatliga fototävling. De bästa bilderna publiceras i tidningen. 

> Gå på jakt efter din vinnarbild med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO och en fin kikare för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av