bild framställd med artificiell intelligens DALL·E 2 visar kvinna på klippa på Färöarna
© DALL·E 2

Vad är AI-genererade bilder och behöver du oroa dig?

Robotarna vinner mark på allt fler områden i vårt samhälle, och nu har de kommit till fotovärlden, där artificiell intelligens kan skapa en fantastisk bild utifrån en kort textsnutt. Men innebär det att bilder tagna av människor kommer att bli helt omoderna?

På senare tid har ett nytt fenomen dykt upp som kanske kan revolutionera hur vi skapar bilder.

Det handlar om AI-genererade bilder, det vill säga bilder som skapas av en artificiell intelligens utifrån en kort text som man själv kan skriva till den. 

Till bilden längst upp i denna artikel skrev vi till exempel denna beskrivning: ”En landskapsfotografs mästerverk som visar Färöarnas vilda klippformationer i det gyllene ljuset från en solnedgång.”

Den artificiella intelligensen skapade en bild på mindre än en minut. 

Testa själv att skapa bilder med artificiell intelligens

Programmet vi använde för att skapa bilden heter DALL·E 2, och på den här webbplatsen kan man registrera sig för att använda det utan kostnad. 

Beskrivningen som man anger till den artificiella intelligensen kallas även för en prompt, och ju mer exakt den är, desto bättre blir det färdiga resultatet. 

Man kan också låta programmet skapa olika effekter, som att få bilden att se ut som en oljemålning i stil med van Gogh eller andra kända konstnärer. 

> Läs även Gör om din bild till en vacker målning

Artificiell intelligens skapar en bild av oljemålningseffekt av Hans Christian Andersen som äter en hamburgare i en modern storstad

Texten vi knappade in på datorn den här gången var: ”En oljemålning av diktaren och författaren H. C. Andersen som äter en hamburgare mitt i en modern storstad.” 

© DALL·E 2

Vad kan AI-genererade bilder användas till? 

Bilder som skapas med artificiell intelligens blir ständigt bättre, och precis som Photoshop och liknande program har fått oss att undra om bilder som vi ser är bildbehandlade eller manipulerade, måste vi i framtiden även fråga oss om de bilder vi möter är skapade av en artificiell intelligens. 

Av samma anledning har vi också svårt att se en framtid där AI-genererade bilder används av tidningar och andra nyhetsmedier som lever på sin trovärdighet.

Men bloggar och reklam kommer säkert att innehålla många AI-bilder framöver, eftersom en skribent på några minuter kan få fram bilder som till exempel illustrerar vad en produkt eller liknande används till.

Robot fotograferar europeiska bergskedjor med stativ under blå timmen

Den här bilden tog vi fram genom att ge den artificiella intelligensen följande beskrivning: Robot fotograferar europeiska bergskedjor med stativ under blå timmen.

© DALL·E 2

AI-bilder har fortfarande långt kvar

Även om nya artificiella intelligenser kan ge imponerande resultat, har de långt kvar innan de helt kan ersätta duktiga fotografer. 

Stora idrottstävlingar, reportagebilder för nyhetsförmedling och streetfoto är typer av klassiska motiv som förmodligen inte berörs av den nya typen av bilder, och vi förutspår att många fotografer kommer att fortsätta fotografera även om robotarna hela tiden förbättras. 

Och det är inte varje gång som resultaten blir bra. Titta bara på bilden nedan, där en beskrivning av en snabb racerbil resulterade i ett hopkok av billiknande element som inte ser särskilt realistiskt ut.  

>Läs även Artificiell intelligens hjälper fotografen från början till slut

Artificiell intelligens skapar en bild av racerbilar som består av hopplockade delar. Resultatet blir onaturligt och osammanhängande

Vi testade med en mindre exakt prompt, som löd: ”Racerbil, snabb bil”, vilket gav ett mindre lyckat resultat.

© Dreamstudio Beta

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av