Du får större kontrast och finare detaljering med ett HDR-foto.
HDR-foto

Kontrasten blir större och detaljåtergivningen bättre om du lägger samman foton med olika exponeringar till en HDR-bild.

© Shutterstock

Fuska dig till en snygg HDR-bild genom enkelt trick

Glömde du att ställa in kameran på HDR-läge när du tog den där fantastiska landskapsbilden? Inget att gräma sig över! Du kan fuska fram en bra HDR-effekt i ditt bildbehandlingsprogram.

8 augusti 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

HDR står för High Dynamic Range och är en bildteknik som ger större dynamiskt omfång och mer detaljer i både ljusare och mörkare områden än vad kameran normalt klarar av att leverera i en enda bild.

Detta resultat uppnås vanligtvis genom att kameran tar en serie bilder (ofta tre eller fem) med olika exponeringar och mixar ihop dem till en bild. Många nyare kameror har HDR-funktionen inbyggd. 

Läs även: Så får du perfekta HDR-bilder

För att använda funktionen måste du aktivera den innan du tar bilden. Men om du glömmer bort det så finns det ingen anledning till panik. Du kan lätt imitera HDR-effekten med hjälp av ett enkelt trick i Lightroom. 

1. Metoden fungerar bara med råformat

2. Gör artificiella kopior

3. Smält samman bilderna


1. Metoden fungerar bara med råformat

För att den här metoden ska fungera är det viktigt att dina bilder är tagna i råformat. Då kan du ändra exponeringen som du vill. Det är nämligen det som är grunden för HDR-effekten. 


2. Skapa artificiella kopior

I Lightroom Classic importerar du bilden som du vill använda HDR-effekten på. I modulen Framkalla högerklickar du på bilden och väljer "Skapa virtuell kopia". Då skapas en kopia av bilden. 

Sänk exponeringen till –3 EV. Skapa en ny kopia och höj exponeringen till +3 EV.

Läs även: Smart sätt att skapa bättre HDR-bilder med gaffling

Öka exponeringen i den ena kopian och sänk den i den andra för att göra en HDR-bild.
Överexponerad bild.

Här har exponeringen höjts med 3 EV. Gör en andra kopia och sänk exponeringen lika mycket för att skapa en HDR-bild.

© Bonnier Digital FOTO.

3. Smält samman bilderna

Markera de tre bilderna i fältet nedtill, även kallat filmremsan. I menyn "Foto" väljer du "Fotosammanfogning" och "HDR". Nu skapas en förhandsgranskning, och till höger i dialogrutan kan du klicka på "Sammanfoga" för att slå samman de tre bilderna till en. 

I den nya bilden ser du högre kontrast och bättre och fler detaljer, särskilt i de mörkaste och ljusaste områdena i bilden.

De tre bilderna med olika exponering bildar en HDR-bild med högre kontrast och större detaljrikedom.
HDR-bild

Här har tre bilder i råformat lagts ihop för att skapa en HDR-bild, som alltså består av originalbilden samt en bild med höjd exponering och en med sänkt exponering.

© Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av