AI-foto
AI-fotoMed några få musklick kan du förvandla ditt eget foto till en AI-genererad grafik.
© Bonnier Digital FOTO

Så kommer du igång med AI-foton

Du är bara några klick från att skapa egna maskingenererade bilder. Vi hjälper dig att ta de första stegen på vägen mot imponerande AI-foton.

10 augusti 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Artificiell intelligens har invaderat teknikvärlden, inte minst inom foto, där AI håller på att vända upp och ner på hur bilder skapas. I flera fototävlingar har domarna blivit lurade av foton som skapats av intelligenta bildgeneratorer, som därmed har kammat hem förstapriserna.

Det är skrämmande och fascinerande på samma gång. Möjligheterna är oändliga. Är du nyfiken på hur du skapar dina egna AI-bilder? Här får du en snabbguide som hjälper dig att komma igång.

1. Enkla AI-tjänster som är gratis 

2. Skriv vad du vill se

3. Gör om din egen bild till AI-grafik

4. Krydda dina webbflöden med AI-bilder

5. Integrerat i bildbehandlingen

1. Enkla AI-tjänster som är gratis

Det krävs bara några musklick, så är du igång med att skapa din första AI-bild. Det finns flera onlinetjänster för generering av AI-bilder. Till en början rekommenderar vi att du provar en av dem som antingen är helt gratis eller låter dig skapa en handfull exempelbilder gratis.

Läs även: Artificiell intelligens hjälper fotografen från början till slut

2. Skriv vad du vill se

Webbtjänsten Craiyon är ett bra ställe att börja på. Här kan du generera AI-bilder baserat på en skriftlig beskrivning.

Tänk noga igenom hur du ska beskriva det önskade motivet så tydligt och enkelt som möjligt.

Vi började med att skriva "An elephant on a bicycle". Detta gav bilder av en elefant ihop med en cykel, men elefanten satt inte på cykeln, vilket var vad vi ville ha. Istället skrev vi "Elephant riding a bicycle". Då fick vi de resultat vi ville ha, även om flera bilder inte var så lyckade.

Vi hade markerat alternativet "Photos", vilket innebär att man får fotobaserade resultat. Bilderna är inte alltid så snyggt sammansatta, och ibland känns de inte särskilt realistiska.

AI-tjänsterna har en bit kvar innan de kan skapa perfekta bilder.
AI-bild från Craiyon

Inte det vackraste resultatet, men roboten har åtminstone förstått vår beskrivning.

© Craiyon

3. Gör om din egen bild till AI-grafik

Att förvandla egna foton till AI-bearbetade bilder kan vara kul och det kan ge intressanta, kreativa resultat. Det kan du göra med en tjänst som Fotor. Det kräver en inloggning, men processen går snabbt, särskilt om du är villig att låta den använda ditt Apple-, Google- eller Facebook-konto. 

Här kan du ladda upp din egen bild och låta den artificiella intelligensen förvandla den till en grafisk bild i flera olika stilar.

Välj önskad stil och få din bild omvandlad till AI-grafik.
AI-bild från Fotor.

Ett foto omgjort till AI-grafik i Disney-stil.

© Fotor

4. Krydda dina webbflöden med AI-bilder

Om du arbetar med webbinnehåll för bloggar, sociala medier och liknande kan du enkelt krydda ditt innehåll med AI-genererade bilder genom att använda bildgeneratorn i grafiktjänsten Canva, som är utformad för att skapa innehåll som är anpassat för digitala medier.

Läs även: Så räddar du gamla foton med hjälp av artificiell intelligens

AI-bilderna kan integreras direkt i ditt webbinnehåll.
AI-bild från Canva

Det är inte alla AI-genererade bilder som blir helt lyckade, men de kan vara ett roligt komplement till andra bilder på bloggar och i sociala medier.

© Canva

5. Integrerat i bildbehandlingen

På ett mer subtilt sätt kan du använda artificiell intelligens i din bildbehandling när du arbetar med de senaste versionerna av Lightroom eller Luminar AI från Skylum. 

Programmen analyserar dina bilder med artificiell intelligens och kan hjälpa dig att göra de bästa optimeringarna eller låta dig finjustera ända ner till pupillerna eller de finaste hårstråna utan att du behöver gå in och markera detta själv.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av