Så tjänar du pengar på dina bilder

Dina fina bilder behöver inte ligga och ha tråkigt på hårddisken. Här får du träffa en fotograf som säljer sina bilder på nätet, och vi ger dig receptet på framgång som stockfotograf.

25 april 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om hur du tjänar pengar på dina bilder.

Två kronor. Så lite kan en bild kosta på någon av de många nätbaserade bildbyråerna. Det låter som slöseri med tid, men det finns fotografer som lever på att sälja bilder extremt billigt på nätet. Stock betyder arkiv, och ett stockfoto, eller på svenska byråbild, är en genrebild som förvaras i ett bildarkiv. Den kan användas i många olika sammanhang och säljs om och om igen. Då byråerna är internationella finns kunderna över hela världen. De bästa stockfotograferna säljer över 100 000 bilder om året.

Det kräver ingen examen från någon fotoutbildning. Oftast behöver du bara klara ett antagningsprov hos byrån, som visar att du har koll på grundläggande fototeknik.

Hur mycket kan man då tjäna på att sälja bilder? Det handlar i hög grad om motivation och hårt arbete. Man måste fotografera och ladda upp en hel del bilder till en byrå innan intäkten märks. För att lyckas måste du dessutom tänka kommersiellt, och dina bilder ska vara enkla men ändå ha starka budskap. Det gäller att skapa bilder som kan användas som effektivt blickfång i exempelvis reklam eller tidningar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av