ACDSee Photo Studio Ultimate på datorskärm
© shutterstock.com

Så hittar du dubbletterna med ACDSee Photo Studio

Bildbehandlingsprogrammet ACDSee Photo Studio har en smart funktion som kan ge dig extra utrymme på hårddisken. Den letar nämligen upp dubbletter av dina bilder och hjälper dig att radera kopiorna.

11 januari 2021 av Kristoffer Engbo

Om du har överfört bilder från minneskort i flera omgångar, eller bara inte inte hunnit rensa upp i en stor bildsamling, kan du råka ut för att bilderna ligger på hårddisken i flera exemplar.

Det kan göra så att bildsamlingen blir oöverskådlig, samtidigt som det tar upp onödigt utrymme. Lyckligtvis är det lätt att hitta och radera dubbletterna i bildbehandlingsprogrammet ACDSee Photo Studio Ultimate, och här visar vi hur.

Hitta dubbletterna i fotosamlingen

Öppna ACDSee Photo Studio Ultimate, och se till så att modulen Manage är vald uppe till höger. Välj vilken mapp som du vill söka i från listan i panelen Folders till vänster, t.ex. mappen Bilder, om det är här du lägger dina bilder.

Välj Tools och Find Duplicates.... Nu visas dialogrutan ovan. Om du vill söka i fler mappar, kan du lägga till dem genom att klicka på Add Folder.... Kontrollera att Include subfolders är markerat, så att programmet även söker i undermappar.

Kontrollera att Find duplicates within this list of files är markerat och klicka på Next

I nästa ruta kan du välja om programmet bara ska söka på filnamn, Same filename, eller om filerna som sådana ska vara identiska. Vi rekommenderar det senaste alternativet, så välj Exact duplicate (identical files)

Markera Find images only, om du bara vill hitta dubbletter av bilder och inte andra filer. Klicka på Next, så sätter programmet igång.

Radera dubbletterna

Nu visar ACDSee en lista med dubbletter. Markera någon av bilderna i listan, så kan du nedan se de identiska bilderna som programmet har hittat, och var de ligger på datorn. Markera den eller de bilder som du vill markera. 

Gå sedan igenom resten av bilderna som programmet har hittat på samma sätt, och klicka på Next när du är klar.

Nu visas en lista över bilderna som kommer att raderas. Innan du klickar på Finish, behöver du vara helt säker på att du raderar rätt bilder. När du klickar på Finish raderas dubbletterna till datorns papperskorg.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av