Bild av berg med funktionsmakron i Photoshop

Med funktionsmakron kan du med ett enda klick till exempel öka kontrasten, färgmättnaden och skärpan på din bild. 

© Bonnier Digital FOTO

Därför ska du använda funktionsmakron i Photoshop

Det finns flera goda skäl till att använda funktionsmakron när du bildbehandlar i Photoshop. Här hittar dude viktigaste.

23 november 2020 av Sarah Marie Winter

Funktionsmakron är en förinställd serie av bildbehandlingssteg som du kan använda p ådin bild med hjälp av ett enda klick i Photoshop. 

Om du aldrig har använd funktionsmakron tidigare, kan det vara svårt att se poängen med varför det är lönt att sätta sig in i dem, göra dina egna eller ladda ned andras. Men det finns flera goda skäl till att investera den tiden. 

Bildbehandlingen blir snabbare

Funktionsmakron är ett av Photoshops kraftfullaste verktyg. Med hjälp av dem kan du automatisera i princip vad som helst och därmed hoppa över en massa långrandiga justeringar i bildbehandlingen.

Du kan bl.a. ställa in ett funktionsmakro för att konvertera bilden till svartvitt, lägga till en vinjetteffekt, skärpa upp bilden eller lägga till en vattenstämpel. Detta är bara några få exempel – ett funktionsmakro kan också bestå av mer avancerade tekniker. 

Bl.a. kräver tekniken "frekvensseparering", som används för att släta ut hud, att du går igenom minst sex steg. Men med funktionsmakron kan du samla alla de här stegen under ett enda klick. 

Det betyder inte nödvändigtvis att du kommer att lägga mindre tid på bildbehandlingen, men tiden som du sparar kan du lägga på justeringarna som kräver högre precision.

> Läs också: Få perfekta färger på skärmen utan problem

Bild av berg med och utan funktionsmakron i Photoshop

Ovan kan du se skillnaden mellan en oredigerad bild och en där vi med ett enda klick har ökat kontrasten och skärpan. Det är inte någon enorm förändring, men den hade ändå tagit några minuter på manuell väg. 

© Bonnier Digital FOTO

Dina bilder får ett sammanhang

Förutom att spara tid, kan funktionsmakrona hjälpa dig att åstadkomma en enhetligare, mer konsekvent stil i dina bilder.

När du har en grupp av funktionsmakron som du mer eller mindre alltid använder, kan du nämligen snabbt ge alla bilderna ett liknande uttryck.

Om du har en Instagram-profil eller en webbplats, blir din sida också mer harmonisk, och med tiden kommer folk kunna känna igen dina bilder.

Så får du tag på funktionsmakron

Du kan både skapa dina egna funktionsmakron och ladda ned sådana som andra har skapat. Här kan du se hur du skapar dina egna funktionsmakron. Om du vill experimentera med andras funktionsmakron, kan du t.ex. googla "Free Photoshop Actions" och välja bland de många resultaten som du får.

När du har laddat ned zipfilen med dina funktionsmakron, högerklickar du på den för att packa upp den, så att du får en fil med filändelsen .ATN.

Du kan antingen dra den här filen direkt i till Photoshop-fönstret, eller så klickar du på listrutan i panelen Funktionsmakro och väljer Läs in Funktionsmakro....

Så använder du funktionsmakron

Att använda dina funktionsmakron är det lättaste av allt. Välj vilket lager som du vill använda funktionsmakrot på, och klicka på funktionsmakrot som du tänker använda i panelen Funktionsmakro. Klicka sedan på uppspelningsknappen längst ner i panelen, som är formad som en trekant. Sedan är du klar. 

> Läs också: Är dpi och ppi samma sak? 

Få 10 helt nya funktionsmakron i Fördelszonen 

Just nu ligger 10 funktionsmakron i Fördelszonen, som du kan använda för att göra bilderna snyggare med ett enda klick. Det finns också en video som visar hur du använder de nya funktionsmakrona i Photoshop. 

Ladda ned de 10 funktionsmakrona här!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av