Manipulerad bild av äldre kvinna
© Shutterstock

Artificiell intelligens avslöjar bildmanipulation

Adobe och en grupp forskare har använt sig av artificiell intelligens för att utveckla ett verktyg som kan upptäcka när ansikten har manipulerats i programmet Photoshop. Verktyget ska bl.a. användas för att avslöja falska nyheter.

30 juli 2019 av Jeppe Vestergaard

Sedan Adobe lanserade Photoshop 1990, har amatörer och yrkesfotografer kunnat dra nytta av programmets många möjligheter. Och något som plötsligt blev mycket lättare med bildbehandlingsprogrammet är bildmanipulation.

Som en del av en större insats mot falska nyheter vill nu Adobe bidra till att sprida information om datormanipulerade bilder – något som deras egna program i hög grad används till. 

Adobe och en grupp forskare från Berkeley i USA har därför tränat en dator med artificiell intelligens till att se skillnad på manipulerade och omanipulerade bilder.

> Läs också: Nya knep gör dig snabbare i Photoshop.

Adobe-program känner igen bildmanipulation

Programmet analyserar var det antar att manipulationen är störst. Sedan föreslår den vilka ändringar som ska göras för att man ska komma tillbaka till ursprungsbilden.

© Adobe

Bildmanipulerade ansikten är i fokus

Adobe har även tidigare utvecklat program som hittar manipulation i bilder. Då har fokus legat på bl.a. kloning av motiv eller avlägsnade element i en bild. 

Nu har turen kommit till bildmanipulation av ansikten. Forskningslaget bakom tekniken har matat en dator med tusentals manipulerade och orörda porträtt.

Datorn med den artificiella intelligensen kan peka ut vilka bilder som är manipulerade och vilka som inte är det. Forskningslaget testade också om människor kunde se skillnad.

Den mänskliga kontrollgruppen kunde bara hitta hälften av de manipulerade bilderna, medan datorn lyckades hitta hela 99 procent av dem.

> Nu kan du få Photoshopskolan med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av