Photoshop på datorskärm.

5 saker vi alltid stänger av i Photoshop

Photoshops standardinställningar fungerar väldigt bra i många situationer, men några av dem är bara irriterande. Här är fem inställningar vi gör när vi öppnar Photoshop på en ny dator.

16 november 2021 av Kristoffer Engbo

Photoshop uppdateras regelbundet med nya smarta funktioner som vi älskar att använda, men ibland kommer nyheter som i vårt tycke gör det krångligare att använda programmet – kanske för att vi är lite gammaldags.

Det brukar handla om dialogrutor som får ett nytt utseende eller verktyg som används på nya sätt. Som tur är har Adobe sett till att vi som är lite konservativa när det gäller Photoshop kan få tillbaka de gamla funktionerna på ett enkelt sätt.

>Läs även: Så får du perfekta foton av stjärnor

Om vi installerar Photoshop på en ny dator brukar vi alltså börja med att ändra ett antal inställningar. Nedan kan du se de fem saker vi alltid stänger av.

1. Välkomstskärmen

De senaste versionerna av Photoshop har en särskild välkomstskärm med kurser och annat som gör det svårt att öppna en bild. Men allt vi vill är att komma igång direkt. Därför väljer vi Redigera, Inställningar och Allmänt... Här tar vi bort markeringen vid Visa startskärmen automatiskt.

Startskärm i Photoshop

När man öppnar Photoshop möts man av denna startskärm, om man använder standardinställningarna. Vi vill hellre komma igång direkt, så vi stänger av den.

Öppna nu en bild, eller klicka på Skapa och därefter på OK. Stäng bilden och starta om Photoshop, så är startskärmen borta.

2. Den nya dialogrutan när du sparar

Photoshop har fått en ny dialogruta när du väljer Spara som ... men den är svår att använda. Därför vill vi ha tillbaka den gamla. Det gör vi genom att välja Arkiv och Spara som... för att spara en kopia av bilden.

Spara som i Photoshop

I den nya dialogrutan för att spara bilder kan du välja att spara i molnet. Vi behöver bara spara på datorn, så vi stänger av den nya rutan.

Vi markerar rutan Visa inte igen och väljer Spara på datorn. Nästa gång visas den vanliga rutan när vi ska spara en bild. 

3. Dialogrutan för nya dokument

Vi gillar inte den nya dialogrutan som visas när vi skapar ett nytt dokument genom att skriva Ctrl + N.

Nytt dokument i Photoshop

Så här ser den nya dialogrutan ut. Vi är dock vana vid den gamla, så vi stänger av den nya.

Vi får tillbaka den gamla dialogrutan genom att välja Redigera, Inställningar och Allmänt... där vi markerar Använd den äldre dialogrutan för Nytt dokument.

4. Verktygstips

När du håller musen över ett verktyg visar Photoshop ett verktygstips med en liten video. Det är bra för nybörjare men upplevs lätt som en störning.

Verktygstips i Photoshop

Här har vi hållit musen över Penselverktyget, där Photoshop visar en liten video med verktyg. Det kan vara irriterande att en stor videoruta öppnas på alla verktyg, så vi stänger av de här filmsnuttarna.

Vi stänger av funktionen genom att välja Redigera, Inställningar och Verktyg... där vi avmarkerar Visa detaljerade verktygstips.

5. De nya funktionerna i Beskärningsverktyget

För några år sedan ändrades Beskärningsverktyget, så att en beskärning väljs så fort du klickar på verktyget. Vi vill hellre själva styra den exakta beskärningen.

Därför väljer vi Beskärningsverktyget och klickar på det lilla kugghjulet i verktygsfältet. Här markerar vi Använda läget Klassisk. Framöver är det vi själva som styr hur beskärningen ska se ut.

Beskärningsverktyget i Photoshop

Du kan få tillbaka det gamla Beskärningsverktyget genom att välja Använda läget Klassisk i verktygsfältet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av