Markera i Photoshop

3 sätt att göra bättre markeringar i Photoshop

Det har blivit enkelt att göra exakta markeringar i Photoshop, bland annat för att frilägga huvudmotivet och lägga in en ny bakgrund. Här visar vi hur du gör de bästa markeringarna.

Tidigare var det ett mödosamt arbete att markera exempelvis en person eller en bil i Photoshop, men nya funktioner har tillkommit som gör att det går mycket lättare. Nu kan Photoshop nämligen själv hitta huvudmotivet och markera det, och med lite finputsning blir dina markeringar helt perfekta.

När du till exempel har markerat ett huvudmotiv kan du justera det utan att påverka resten av bilden, och du kan kopiera det till ett nytt lager så att du enkelt kan sätta in en ny bakgrund.

Nedan får du tips som hjälper dig att göra perfekta markeringar i Photoshop.

1. Du kan frilägga huvudmotivet helt automatiskt 

Räv som frilagts i Photoshop.

Vi frilade den här räven i Photoshop. Till vänster syns originalbakgrunden och till höger har vi infogat en svart bakgrund.

Räven ovan frilades med en enda knapptryckning. Funktionen Välj motiv i Photoshop kan nämligen automatiskt hitta och markera huvudmotivet, till exempel en person, ett djur eller en bil. Funktionen är förvånansvärt exakt. Du använder den genom att välja verktyget Snabbval och klicka på knappen Välj motiv uppe i verktygsfältet.

Funktionen ger större precision om du klickar på pilen vid Välj motiv och väljer Cloud innan du klickar på Välj motiv.

>Läs även: Så tar du bort oönskade detaljer i dina bilder

2. Smart funktion ger snyggare övergångar vid markeringar

Du kan finputsa kanterna på markeringar som du har gjort. Det gör du genom att klicka på knappen Markera och maskera i verktygsfältet. Då öppnas ett fönster där du bland annat kan mjuka upp svåra kanter vid hår eller ta bort färger från den ursprungliga bakgrunden som färgar av sig.

Porträttbild frilagd i Photoshop

Till vänster syns originalbakgrunden, och till höger har vi infogat en svart bakgrund efter att ha frilagt personen.

Hår kan vara en mardröm att frilägga, men i Markera och maskera kan du klicka på knappen Finjustera hår. Då justerar Photoshop övergångar mellan hårstrån och bakgrund. Du kan finputsa ytterligare med verktyget Förfina kantpensel.

>Läs även: Så tar du det perfekta ID-fotot

3. Skift och Alt räddar dina markeringar

Markering av motorcykel i Photoshop

De streckade linjerna visar markeringen i Photoshop.

Om det har kommit med för mycket eller för lite i en markering kan du enkelt dra ifrån eller lägga till. På bilden av motorcykeln har bland annat sadeln inte markerats ordentligt. Men vi kan reparera missarna genom att välja ett markeringsverktyg, t.ex. Lassoverktyget, hålla ned Skift-tangenten och markera det som ska läggas till i markeringen. Om du håller ned Alt-tangenten kan du i stället dra ifrån.

>Se även: I videoserien ”Grundkurs i Photoshop” hjälper vi dig att bli bättre på Photoshop 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av