Alain Schroeders foto från Kid Jockeys

Bild från Alain Schroeders prisbelönta serie Kid Jockeys.

© Alain Schroeder

Tre tips för att få fram ansiktsuttryck med svartvitt

Om ansiktena göms i mörka skuggor kan du rädda bilderna med hjälp av tre enkla knep för bildbehandling i svartvitt. Vi har pratat med mästerfotografen Alain Schroeder som använder just det här knepet på sina prisbelönta bilder.

23 oktober 2019 av Jeppe Vestergaard

Vad gör man om solen står högt på himlen, och det skarpa ljuset ger stora slagskuggor över ansiktena i motivet?

Det var en utmaning som Alain Schroeder tvingades att förhålla sig till när han fotograferade sin serie Kid Jockeys som vann en förstaplats i World Press Photo.

Lyckligtvis gick Alain Schroeders hårda arbete inte förlorat, tack vare att han efterbehandlade sina bilder i Photoshop. Därmed kunde han få fram intressanta ansiktsuttryck trots de mörka slagskuggorna.

Du kan göra som han med hjälp av de här tre enkla tipsen. 

1. Konvertera bilden till svartvitt

Alain Schroeders foto från Kid Jockeys

Alain Schroeder tog den här bilden genom att blint sticka in kameran under startboxen. Det krävdes ett flertal försök att ta en lyckad bild.

© Alain Schroeder

Det första du ska göra är att öppna bilden i Photoshop. Det gör du antingen genom att öppna programmet, klicka Arkiv / Öppna och sedan leta fram bilden. Du kan även gå direkt till bilden, högerklicka på den och välja Öppna med Photoshop. 

När du har öppnat bilden i Photoshop klickar du på Skapa ny fyllning eller justeringslager.

Sedan väljer du Svartvitt. Nu är bilden konverterad till svartvitt. Den svartvita effekten har också sitt eget lager, vilket innebär att du alltid kan radera filtret eller stänga av synligheten för det för att få fram den ursprungliga färgbilden.

> Läs också: Allt du behöver veta om svartvitt.

2. Använd färgerna för att lätta upp ansiktena

När du har konverterat bilden till svartvitt i Photoshop, kan du faktiskt använda dig av färger för att få fram ansiktena. De är också de första inställningarna som visas när du har lagt till det svartvita justeringslagret.

Även om bilden nu är i svartvitt innehåller den nämligen fortfarande information om färgerna i bilden. Därför kan du absolut göra t.ex. de röda färgerna ljusare och se effekten i den svartvita bilden.

De allra flesta hudfärger har orange-röda toner som grundfärg. Därmed kan du genom att göra de röda färgerna ljusare öka mängden färg i ansiktet.

Du kan antingen använda skjutreglaget för den röda färgen, eller använda funktionen för att klicka och dra i bilden (handen med två små pilar). Då klickar du på en del av bilden och drar musen åt höger eller vänster för att göra färgerna i området mörkare eller ljusare.

Det går också att använda olika Förinställningar som innebär att programmet själv gör t.ex. de röda tonerna ljusare. Alain Schröder använder ett Rödfilter när han skal lätta upp ansikten i svartvitt.

> Läs också: Bli bättre på Photoshop med funktionsmakron.

exempel på redigering i photoshop

I den vänstra dialogrutan ser du hur vi på manuell väg har gjort de röda färgerna i bilden ljusare. Till höger har vi valt en Förinställning där Photoshop själv gör de röda tonerna ljusare, men även lättar upp de gula tonerna en aning. Sedan kan du finjustera efter behag.

© Bonnier Digital FOTO

3. Ändra bildens kontrast med Tonkurva

Det sista steget är att öka bildens kontrast med hjälp av en Tonkurva. Den hittar du under Justeringar där du väljer den lilla ikonen med en S-kurva. Hur du hittar ikonen kan du se i exempel 1 i bilden nedan.

När du får fram kurvan kan du i princip ändra bildens ljushet precis som du vill. Emellertid finns det två typer av kurvor som ofta används, och dem hittar du under exempel 2 och 3 nedan.

Den vanligaste kurvan hittar du i exempel 2. Kurvan kallar man oftast för en S-kurva, och den ökar bildens kontrast. Här ökar du högdagrarna till höger och dämpar skuggorna i vänstra delen av kurvan.

Men i det här fallet vill vi ha det motsatta resultatet, så här gör vi en omvänd S-kurva där du lättar upp skuggorna och dämpar högdagrarna som i exempel 3 i bilden ovan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av