Kvällsbild från New York.

I svagt ljus behöver man öka ISO-värdena, vlket ger brusiga och korniga bilder. I Lightroom kan du emellertid avlägsna bruset på automatisk väg.

© Shutterstock.com

Smart Ligthroom-knep: Säg farväl till brus i dina råfiler

Lightroom kan automatiskt avlägsna bruset ur dina bilder och anpassa justeringarna efter ISO-värdet redan när du importerar dem. Här går vi igenom hur du fixar inställningarna.

22 oktober 2019 av Kristoffer Engbo

Så snart ljuset blir svagt och ISO-värdena går i taket smyger det sig in brus i form av korn i dina bilder.

Kamerans egen brusreducering tar automatiskt bort en hel del av bruset från jpeg-bilderna, men råfilerna är desto kornigare när du öppnar dem i Lightroom.

Lightroom har en utmärkt funktion för brusreducering som du kan använda för att minska förekomsten av korn i bilderna, men det kan ta lång tid att justera de olika bilderna i och med att du behöver använda olika inställningar av skjutreglagen för de olika ISO-värdena.

Du kan emellertid ställa in Lightroom så att den avlägsnar bruset så snart du importerar råfilerna. Lightroom kan till och med anpassa brusreduceringen efter din kamera och vilka ISO-värden som du har använt. 

Du behöver bara ställa in brusreduceringen en gång för alla. När du sedan importerar nya bilder från kameran åtgärdar Lightroom bruset helt automatiskt.

> Se även: Onlinekurs i Lightroom som lär dig proffsens knep

Börja med att ta bilder vid alla ISO-värden

Det första du behöver göra är att ta bilder på kamerans alla ISO-värden.

Sätt kameran på stativ och ta bilder av ett färgglatt motiv i relativt svagt ljus – t.ex. inomhus kvällsbelysning. Välj bländarprioritet och bländare F8.0. Ställ in ISO på manuell väg. Ta sedan en bild på var och en av kamerans ISO-värden.

Tuschpennor på ett bord.

Mängden brus kan vara olika i olika färger. Därför är det bra att ta bilder av ett färgstarkt motiv – t.ex. tuschpennor i olika färger.

© Bonnier Digital FOTO

Om du prenumererar på tidningen kan du se en video i Fördelszonen där vi visar hela metoden i Lightroom.

Så ställer du in Lightroom för att avlägsna bruset

När du har tagit bilderna importerar du dem i Lightroom. Sedan ska du justera bruset på var och en av bilderna, varpå du sparar de olika justeringarna som standardjusteringar för de olika ISO-värdena. 

På så vis kan Lightroom använda standardjusteringar på framtida bilder från din kamera, som är tagna vid de olika ISO-värdena.

För att ange standardjusteringarna ska du först välja Redigering och Inställningar... och sedan fliken Förinställningar. Markera Gör standardvärdena specifika för kamerans ISO-inställning och klicka på OK

Inställningar i Lightroom.

Markera rutan Gör standardvärdena specifika för kamerans ISO-inställning

i Lightrooms inställningar.

© Bonnier Digital FOTO

Välj modulen Framkalla. Först öppnar vi bilden som är tagen vid ISO 100. Klicka på bilden så att du ser den i 100 procent. Här förekommer det inte något brus, så vi går vidare till nästa bild. Om det inte här syns något irriterande brus är det bara att gå vidare till nästa.

När du får fram den första bilden med brus, justerar du bilden med skjutreglagen under Brusreducering.

När bilden ser bra ut väljer du Framkalla och Ange standardinställningar... Klicka sedan på Uppdatera till aktuella inställningar.

Standardinställningar i Lightroom.

När vi har klickat på Uppdatera till aktuella inställningar använder Lightroom inställningarna som vi precis har gjort på alla bilder tagna med en Canon EOS 760D vid ISO 400.

© Bonnier Digital FOTO

Gå sedan vidare till nästa bild och gör nya justeringar för att ta bort bruset i bilden med skjutreglagen under Brusreducering. Välj sedan återigen Framkalla och Ange standardinställningar..., varpå du klickar på Uppdatera till aktuella inställningar.

Fortsätt på samma sätt med resten av bilderna. När du är färdig kommer Lightroom att automatiskt avlägsna bruset ur alla bilder du framöver importerar från den här kameran.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av