Lightroom på smartphone

Alla justeringar som du gör på en mobil eller surfplatta förs automatiskt över till bilderna i Lightroom på datorn.

© Shutterstock.com / Bonnier Digital FOTO

Så synkroniserar du Lightroom med mobilen

Med mobilversionen av Lightroom kan du justera alla dina bilder från systemkameran på surfplattan eller mobilen var du än är. Här visar vi hur du gör.

3 juni 2020 av Kristoffer Engbo

Du måste inte sitta vid datorn för att justera bilder från systemkameran i Lightroom. Du kan nämligen lätt synkronisera Lightroom Classic på datorn med mobilversionen för surfplattor och mobiler.

När du har synkroniserat de båda Lightroom-varianterna överförs bilder automatiskt från mobilversionen av Lightroom till Lightroom Classic på datorn. Du kan även skicka över bilder åt andra hållet.

På så vis kan du överföra bilder som du har tagit med kameran till mobilen eller surfplattan och justera dem i flygande fläng.

Synkroniseringen äger rum via molnet, och du kan överföra bilder i både jpeg och råformat. Lightroom överför emellertid inte filerna i sin helhet, utan så kallade Smart Previews som är komprimerade till mindre storlek, och som du sedan kan använda för att göra dina justeringar.

>Lär dig alla grunderna i Lightroom Classic i vår videoserie Grundkurs i Lightroom.

Gör alla justeringar i Lightroom på mobilen

Du kan göra i princip samma förbättringar och justeringar som du kan göra i Lightroom Classic på datorn. 

Och alla ändringar som du utför på mobilen synkroniseras i realtid med den stora versionen av bilden i Lightroom Classic på datorn.

Justeringar i Lightroom på smartphone

Möjligheterna på mobilen är desamma som i modulen Framkalla i Lightroom Classic. Du justerar bl.a. ljushet och färger med skjutreglage.

© Bonnier Digital FOTO

Du behöver bara ändra några få inställningar enligt vår beskrivning nedan, och så behöver du ladda ned Lightroom till din mobila enhet i App Store eller Google Play.

Synkroniseringen kräver att du har ett abonnemang på Lightroom som omfattar båda varianterna av programmet, och så behöver du logga in på ditt Adobe-konto på bpda enheterna.

>Läs också: Skillnaderna mellan Lightroom och Lightroom Classic

Så synkroniserar du Lightroom

Öppna Lightroom Classic och kontrollera att de båda varianterna av Lightroom är synkroniserade. Klicka på ditt namn eller på texten Lightroom Classic uppe till vänster. Klicka på Start vid Synkronisera med Lightroom om de båda varianterna ännu inte är synkroniserade.

Nu överförs bilder från mobilversionen till Lightroom Classic. För att synkronisera bilder åt andra hållet behöver du upprätta en Samling som du sedan synkroniserar.

Välj modulen Bibliotek och gå till panelen Samlingar till vänster. Klicka på plustecknet vid Samlingar och välj Skapa samling.... Namnge samlingen och kontrollera så att rutan Synkronisera med Lightroom är ifylld. Klicka på Skapa.

Skapa samling

När fältet Synkronisera med Lightroom är markerat, skickas alla bilder som du lägger i samlingen till mobilversionen av programmet via molnet.

Nu ligger din samling i panelen Samlingar, och du kan flytta över bilder från valfria mappar till din Samling, varpå de synkroniseras med mobilversionen.

>Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Överför bilder från kameran till mobilen i Lightroom

Du kan även överföra bilder direkt från kameran eller ett minneskort till t.ex. din iPad och bildbehandla i Lightroom, medan du är på språng. I Bonnier Digital FOTO nummer 9/2020 visar vi möjligheterna.

Där går vi också igenom hur du justerar bilder i Lightroom på iPad, och så visar vi hur du ser till så att alla bilderna förs över till Lightroom Classic

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av