Landskapsbild justerad i Lightroom

Så lyfte vi landskapsbilden till oanade höjder i Lightroom

Hård kontrast, misslyckade färger och ett matt uttryck är typiska problem i landskapsfoton, men med några enkla knep i Lightroom väcker vi liv i dem igen. Se hur vi förbättrar vårt foto.

30 december 2021 av Kristoffer Engbo

När du behandlar landskapsbilder finns det en rad justeringar som nästan garanterat gör dem snyggare. Här visar vi hur vi gjorde landskapsbilden snyggare med några få åtgärder i Lightroom.

Du kan använda samma justeringar på många av dina landskapsbilder, men värdena beror i hög grad på bilden. Håll därför ett öga på bilden medan du justerar och sluta när den ser bra ut.

>Läs även: 5 tips för bättre landskapsbilder

1. Vi korrigerade ljus och kontrast

I direkt solljus blir det stora skillnader mellan skuggor och högdagrar, och det har vi jämnat ut genom att dra reglaget Skuggor åt höger och Högdagrar åt vänster. Det lättar upp skuggorna och gör ljusa partier mörkare.

Justeringen skapar dock ett matt uttryck, så vi ökade kontrasten med Kontrast, Klarhet och Ta bort dis, och dessutom lättade vi upp bilden en aning genom att dra Exponering en aning åt höger.

Justering av ljus i Lightroom

Justeringen av ljus och kontrast har tagit fram mer detaljer i förgrunden och i de ljusa partierna i vattenfallet.

2. Vi justerade färgerna

Vi ökade färgmättnaden något genom att dra Lyster åt höger. De gröna tonerna har blivit lite för gulaktiga och därför öppnade vi panelen NML/Färg, där vi valde Nyans och drog reglaget Grön åt höger så att de gröna tonerna blev lite kallare.

Justering av färger i Lightroom

Färgerna har blivit starkare och vi har gjort de gröna tonerna kallare.

3. Vi målade justeringar på bilden

Områden i skugga blir kallare än områden i direkt solljus. I vår bild innebär det att det stora skuggpartiet i förgrunden har blivit väldigt blåaktigt.

Med en pensel kan vi måla en varmare ton på området. Det gör vi genom att klicka på Maskning upptill i panelen till höger och välja Pensel. Här justerar vi Storlek så att penselstorleken passar området vi ska måla på. Sedan ställer vi in Ludd på 80 för att få en mjuk övergång.

>Se hur du använder de nya funktionerna i Lightroom

Därefter drog vi Temperatur åt höger för att få en varmare ton, och så målade vi på bilden. Därefter finjusterade vi Temperatur tills det såg bra ut. Vi lättade även upp området genom att dra Exponering något åt höger innan vi klickade på Klar.

Justering av skuggor i Lightroom

Det mörka området i förgrunden har blivit varmare och ljusare utan att resten av bilden påverkats.

4. Vi gjorde de sista justeringarna

Till sist ökade vi skärpan genom att dra Mängd i panelen Detalj åt höger. Kom ihåg att zooma in till 100 procent när du justerar skärpan, eftersom du då ser effekten betydligt bättre.

Vi rättade även till objektivfel i panelen Objektivkorrigeringar, där vi markerade Ta bort kromatisk aberration och Aktivera profilkorrigeringar. Här tar Lightroom själv reda på vilket objektiv som används och korrigerar bland annat mörka hörn automatiskt.

Justering av objektivfel i Lightroom

Funktionen Objektivkorrigering rättar till missteckning, som kan ge böjda linjer, samt vinjettering där hörnen är lite mörkare än centrum.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av