Profiler i Lightroom

När du använder profiler räcker det med ett enda klick för att ge bilden ett annat uttryck. I Fördelszonen kan du ladda ner Bonnier Digital FOTOs nya paket med de visade profilerna.

© Bonnier Digital FOTO

Så får du finare bilder med profiler i Lightroom

Det krävs inte många klickningar i Lightroom för att ge råbilder ett personligt uttryck eller för att ta fram fler detaljer att arbeta med. Du använder helt enkelt så kallade profiler, och här visar vi hur du använder dem.

20 maj 2019 av Kristoffer Engbo

När du öppnar en råformatsbild i Lightroom får du även möjlighet att välja mellan ett antal så kallade profiler som du kan använda på bilden.

Profilerna innehåller information om hur bildfilens rådata från kamerans bildsensor ska tolkas. 

Det kan röra sig om hur en viss nyans ska återges eller hur hård kontrasten ska vara.

Panelen Grundläggande i Lightroom

Du väljer profilerna i panelen Grundläggande i modulen Framkalla. Du kan välja mellan ett mindre antal i listrutan vid Profil, och du kan välja mellan alla profilerna genom att klicka på de fyra fyrkanterna uppe till höger. Då kan du bläddra bland profilerna.

© Bonnier Digital FOTO

I utgångsläget använder Lightroom profilen Adobe Färg, som är en bra utgångspunkt för ytterligare justeringar, men du kan även välja många andra andra profiler.

Man skulle kunna säga att profilerna motsvarar gamla dagars analoga filmtyper, där det ju fanns mycket att välja mellan. De kan också sägas motsvara kamerornas olika bildstilar.

I Profilbläddraren kan du se små miniatyrer av din bild som visar vilken effekt de olika profilerna ger på bilden. 

Du kan till exempel välja profiler för porträtt eller landskap, och Lightroom brukar även ha profiler som passar till din kameramodell och som matchar de bildstilar du kan välja i kameran.

> Ny onlinekurs i Lightroom: Bli expert på bildredigering

Få Bonnier Digital FOTOs profiler till Lightroom

Du kan även installera nya profiler, så att du får ännu fler möjligheter. Om du prenumererar på tidningen kan du ladda ner vårt bonuspaket med fem läckra profiler som ger dina bilder nya uttryck på några få musklick.

Profilerna får du i Fördelszonen, som är vårt digitala universum för prenumeranter på tidningen. Där hittar du även en beskrivning av hur du installerar dem.

När du har installerat profilerna kan du för övrigt även använda dem i Photoshops råkonverterare.

Hämta Bonnier Digital FOTOs profiler till Lightroom här.

De här fem profilerna får du i Fördelszonen

Power ON
Gör bilderna mer livliga med ökad kontrast och starkare färger.

Warmth
Framhäver varma toner. Profilen är bland annat bra till solnedgångar och porträtt.

Filmish
Ger bilderna karaktär med en blågrön ton, med inspiration från science fiction-filmer.

Dynamique
Ger fler nyanser i högdagrar och skuggor, vilket är praktiskt till bilder med hög kontrast.

BW Punch
Gör om bilden till svartvitt. Gör gyllene toner i exempelvis porträtt ljusare samt ökar kontrasten.

Vad är skillnaden mellan profiler och förinställningar?

I Lightroom kan du ge dina bilder olika uttryck med både profiler och med så kallade förinställningar. Profilerna handlar uteslutande om hur bildfilens ursprungliga bilddata ska tolkas.

Profilen kan göra stora och markanta förändringar i bilden, till exempel göra om den till svartvitt, men profilen ändrar inte reglagens inställningar och den gör inga andra bildjusteringar heller.

Därför är profilerna ofta en bra utgångspunkt för vidare justeringar, samtidigt som du naturligtvis också kan spara bilden direkt.

Förinställningar innehåller däremot färdiga justeringar och ändrar även reglagens position med mera. De kan dessutom innehålla en viss profil, som appliceras på bilderna när man använder förinställningen.

Medan profiler alltså snarast används som en startpunkt för vidare justeringar, innehåller en förinställning de färdiga justeringarna.

> Läs även: Därför ska du använda förinställningar i Lightroom

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av