Lightroom-inställningar från webbplatsen Pixel Peeper

Pixel Peeper visar en bilds Lightroom-inställningar

© Sebastian Ramsten

Pixel Peeper avslöjar bildbehandling i Lightroom

Nu kan du titta över axeln på fotograferna och se vilka justeringar som de har valt för olika bilder i Lightroom.

27 juni 2017

Nu kan du få reda på de bästa fotografernas knep när de efterbehandlar sina bilder i Lightroom. 

webbplatsen Pixel Peeper kan du nämligen se exakt vilka justeringar som fotograferna har gjort på sina bilder innan de ser offentlighetens ljus. 

Webbplatsen är väldigt enkel. Du tar en bild som har genomgått bildbehandling i Lightroom och släpper den på webbplatsen. 

Då läser Pixel Peeper genast av inställningarna som har sparats i bildens data från Lightroom och visa dem med skjutreglage i stil med dem som man hittar i Lightroom.

Adobe Photoshop Lightroom-inställning Pixelpeeper.io

Med PixelPeeper kan du se alla justeringar som har gjorts vid bildbehandlingen i Lightroom.

© Pixelpeeper.io

På exemplet som vi har lånat av Sebastian Ramsten från vår fototävling kan du se hur fotografen har ökat kontrasten med 10 och satt Highlights (Högdagrar) till -55. Skuggorna har dämpats till 31 och Whites (Vita) har ökats till 21. Du kan även se vilken typ av kamera som har använts samt bildens övriga exif-data.

> Lär dig ännu mer i Fördelszonen

Pixel Peeper fungerar inte på Facebook

Programmet fungerar bara på bilder där metadata inte har avlägsnats under processen. Det kan fotografen göra redan när bilden ska exporteras från Lightroom. 

Det innebär också att du inte kan använda Pixel Peeper på bilder som ligger på Facebook eller Instagram, även om de är bildbehandlade i Lightroom. De sociala medierna avlägsnar nämligen också metadata från bilderna. 

Utvecklaren Piotr Chmolowski berättar att hela processen sker i javascript, och att inga bilder laddas upp till någon server.

Läs mer om Photoshop Lightroom.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av