Lightroom uppdatering februari 8.2

Det tog 30 sekunder for Lightroom att "förbättra" detaljerna – med en helt svart bild som resultat. 

© Adobe

Ny Lightroom-uppdatering är inte helt hundra

Lightroom har uppdaterats med en funktion som ska ge fina detaljer i råbilder. Vi har testat funktionen Enhance Details, eller Förbättra detaljer som den heter på svenska, och den behöver nog finputsas lite innan vi är helt sålda.

12 februari 2019

Adobe har nu släppt en ny version av Lightroom Classic CC, och även om februari 2019-uppdateringen inte omfattar några banbrytande nyheter, finns det ändå ett och annat intressant att titta närmare på.

Den viktigaste är funktionen Förbättra detaljer som enligt Adobe ger en högre detaljgrad, en mer korrekt återgivning av små detaljer och minskad förekomst av moaré, de fula, vågiga mönstren som kan uppstå i särskilda motiv som galler eller tyg. 

Funktionen ligger under Foto i menyn och kan användas i både Biblioteks- och Framkalla-modulerna. När du väljer den visas en dialogruta där du genom att klicka i rutan kan se funktionens effekt. 

Ny funktion i Lightroom gav svarta bilder

På Bonnier Digital FOTOs redaktion hade vi dock inte mycket till tur när vi försökte testa funktionen. 

Vi testade med råfiler från fyra olika kameror från Canon, Nikon, Sony och Olympus på två olika datorer, men varje gång fick vi en kolsvart bild. 

Det tog dessutom hela 30 sekunder för programmet att komma fram till det här resultatet.

På en tredje dator lyckades vi få fram en bild med funktionen Förbättra detaljer, men effekten var så begränsad att vi inte kunde urskilja den med blotta ögat, så de cirka fem muniter det tog att skapa filen var slöseri med tid.

Dessutom tar filerna upp mer än dubbelt så mycket utrymme. 

> Läs också: 5 knep som gör dig snabbare i Lightroom

Stöd för fler kameror

Däremot har den nya versionen av Lightroom blivit snabbare vid så kallad direktfångst med Nikon-kameror – det vill säga när man fotograferar direkt från kameran till datorn. 

De nya Nikon-modellerna, Nikon Z6 och Z7, kan nu också användas till direktfångst genom Lightroom.

Det är även bra att uppdatera Lightroom om du har en Nikon A1000, Sony Alpha 6400 eller en Olympus OM-D E-M1X. 

Dessa tre modeller har nämligen lagts till på listan över kameror som stöds av Camera Raw.

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling 

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske nu du ska passa på att lära dig. Bonnier Digital FOTO har precis gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Det betyder att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du lätt ta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig fram genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

> Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Bonnier Digital FOTO
Bonnier Digital FOTO

Vi visar dig bland annat hur du lyfter dina landskapsbilder till en ny nivå. 

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av