Snabbkommandon i Lightroom
© Shutterstcok.com

5 knep som gör dig snabbare i Lightroom

I Lightroom finns det flera funktioner som man använder om och om igen, och om du använder snabbkommandon på tangentbordet jobbar du betydligt effektivare än med mus och menyer. Här tipsar vi om 5 tidsbesparande snabbkommandon.

8 november 2018 av Kristoffer Engbo

1. Automatisk justering av bilden i Lightroom

Under det senaste året har Lightrooms automatiska justeringar av ljushet blivit betydligt bättre, och ofta gäller det att använda funktionen Auto i modulen Framkalla för att få en betydligt bättre bild. Du kan till och med använda den med ett kortkommando på tangentbordet.

Du trycker helt enkelt på Ctrl + U för att använda Auto i Lightroom. Då justeras bland annat Exponering, Kontrast, Högdagrar, Skuggor, Lyster och Mättnad. 

Du kan även välja automatisk vitbalans med Ctrl + Shift + U för att få Lightrooms bästa uppskattning av färgtemperaturen.

> Läs allt om Lightroom här.

2. Kolla skärpan snabbt i Lightroom

När du zoomar in till 100 procent i bilden är det lättare att kontrollera att skärpan och detaljgraden är okej i bilderna. 

Både i Bibliotek och i Framkalla behöver du bara trycka på Z för att zooma in. Tryck på Z ytterligare en gång för att zooma ut igen.

3. Växla enkelt mellan Lightrooms moduler

Genom att bara trycka på tangentbordet kan du snabbt växla mellan Lightrooms sju moduler, Bibliotek, Framkalla, Karta, Bok, Bildspel, Skriv ut och Webb. 

Du håller bara ner Ctrl + Alt och trycker på siffran som motsvarar modulens placering i ordningsföljden längst upp till höger.

Tastaturgenveje i Lightroom

Du trycker på Ctrl + Alt och sedan siffran som modulen har i listan längst upp på skärmen. Ctrl + Alt + 1 öppnar t.ex. modulen Bibliotek, medan Ctrl + Alt + 3 öppnar Karta.

4. Blixtsnabb betygsättning med stjärnor i Lightroom

Genom att bara trycka på 1, 2, 3, 4 eller 5 ger du den markerade bilden samma antal stjärnor.

Om du ska betygsätta alla bilder i en mapp i Lightroom, kan du hålla ner Skifttangenten samtidigt, så går Lightroom automatiskt vidare till nästa bild så snart du har stjärnmarkerat en bild.

>Bli en fena på bildbehandling! Se vår kompletta kurs i Lightroom här

5. Återanvänd justeringar i Lightroom

Om du har justerat en bild i Framkalla och vill använda samma justeringar på nästa bild kan du gå till nästa bild och klicka på knappen Föregående. 

Det går dock ännu snabbare med hjälp av snabbkommandot Ctrl + Alt + V.

Bli expert på Lightroom med Bonnier Digital FOTO

Bonnier Digital FOTO nummer 17/2018 är ett stort temanummer om Lightroom. 

I tidningen hittar du bland annat 50 tips om Lightroom, en stor intervju med Lightroom-oraklet Scott Kelby och ett stort test av surfplattor för redigering i Lightroom på resan. 

Om du prenumererar på tidningen kan du i Fördelszonen bland annat se en video om hur du kan justera dina bilder enbart med hjälp av tangentbordet.

Om du inte redan prenumererar kan du just nu få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt boken 100 tips och kurser om bildbehandling för bara 49 kronor exklusive porto och expeditionsavgifter. Du hittar erbjudandet här. 

Bonnier Digital FOTO nummer 17/2018 är ett stort temanummer om Lightroom.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av