Lightroom i mobilen och datorn.

Förinställningar är ett slags färdiggjorda filter som du kan använda på dina bilder för att snabbt uppnå det resultat du vill ha. 

© Shutterstock

Därför ska du hålla ett öga på Lightrooms förinställningar

Lightrooms förinställningar gör bildbehandlingen snabb och enkel. Med några få klick kan du redigera såväl landskap som porträtt och svartvitt. Här får du tre goda skäl till att hålla utkik efter nya förinställningar.

7 september 2021 av Christian Trant

När det gäller förinställningar är Lightroom i särklass det bästa bildbehandlingsprogrammet.

Lightroom erbjuder nämligen många förinställningar som är avsedda för en rad olika motiv, så att du slipper lägga flera timmar på redigeringen.  

Här får du tre goda skäl till att hålla ett öga på Lightrooms förinställningar.

1. Lightroom släpper ständigt nya förinställningar

När du prenumererar på Lightroom får du hela tiden nya möjligheter i programmet när  du uppdaterar din version. Håll särskilt utkik efter förinställningar som du har nytta av.

Nu senast har Lightroom till exempel släppt en rad nya förinställningar för porträtt som ger möjlighet att få perfekta hudtoner vid redigeringen. 

De nya förinställningarna hanterar en mängd hudtoner från mörka till ljusa, så att du kan få fina och snabba resultat oavsett hudfärg.

I det här paketet får du videor om våra favoritfunktioner, våra fem bästa förinställningar som du kan använda på dina foton samt en översikt över våra fem favorituppdateringar i Lightroom. 

Lightroom förinställningar

Det är första gången som ett bildbehandlingsprogram har förinställningar för flera olika hudfärger. 

© Adobe Lightroom / Bonnier Digital FOTO

2. Lightroom har lämpliga förinställningar för de flesta motiv

Oavsett vilken typ av fotograf du är, kan Lightroom erbjuda förinställningar som underlättar bildbehandlingen för dig.

Till vänster i modulen Framkalla hittar du Förinställningar, där det till exempel finns filter för landskap, porträtt och svartvitt.

När du håller musen över de olika förinställningarna ser du direkt hur resultatet blir.

Om du hittar en förinställning som du vill använda kan du alltid redigera bilden ytterligare genom att dra i reglagen som du brukar göra. 

Här får du Bonnier Digital FOTOs stora paket med 10 läckra justeringar i gråskala, som du kan använda på dina egna foton med ett enda klick.

Solnedgång i bergslandskap.

Lightroom har också en rad förinställningar som bland annat förstärker det orangeröda ljuset från solens sista strålar. 

© Adobe Lightroom / Bonnier Digital FOTO

3. Du kan importera dina favoritfotografers förinställningar

Om du förälskar dig i en känd fotografs bildstil, är chansen stor att han eller hon har egna förinställningar som du också kan använda för att skapa liknande foton.

I Lightroom kan du importera fler förinställningar som komplement till dem som redan finns programversionen du använder.

Du importerar nya förinställningar genom att klicka på plusikonen vid Förinställningar till vänster i modulen Framkalla. 

> Läs även: Så här tog vi pangbilden: Förinställningar gjorde jobbet åt oss

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av