Dator med Photoshop Elements

5 steg till bättre landskap i Photoshop Elements

När vi justerar landskapsbilder i Photoshop Elements är det ofta samma funktioner som återkommer gång på gång. Här är de fem funktioner som vi vanligtvis använder i bildredigeringsprogrammet.

Dina landskapsbilder kan bli mycket snyggare om du redigerar dem, och särskilt om du fotograferar i råformat har du stora möjligheter att förbättra dina bilder.

I Photoshop Elements råkonverterare Camera Raw finns kraftfulla funktioner för bildjustering, och råfilerna innehåller mer data för att säkerställa bästa kvalitet.

Se videorna: Få koll på alla viktiga inställningar i Photoshop Elements med vår grundkurs

Från och med Photoshop Elements 2023 installeras Camera Raw för övrigt inte tillsammans med resten av programmet, men du kan enkelt installera det genom att välja Hjälp och Installera Camera Raw i programmet. När Camera Raw är installerat öppnas råkonverteraren automatiskt när du öppnar en råfil i Photoshop Elements.

Nedan går vi igenom fem funktioner som vi brukar använda för landskap i Photoshop Elements. Vi använder Camera Raw till det mesta, men vi använder även andra funktioner i bildredigeringsprogrammet.

>Läs även: Så fotograferar du stjärnor

1. Ljuset

I Camera Raw justerar vi ljuset med Exponering under Grundläggande. Här framhäver vi vanligtvis detaljer med Högdagrar, som vi drar åt vänster, och Skuggor, som vi drar åt höger. Sedan kan vi öka kontrasten genom att dra Svärta åt vänster och Vita åt höger.

Camera Raw i Photoshop Elements

I Camera Raw gör du justeringar med reglage till höger i programfönstret.

2. Färgerna

Justera färgerna med Temperatur och Toning tills färgerna i bilden ser bra ut. Justera färgmättnaden med reglagen Mättnad och Lyster. Vi brukar dämpa Mättnad lite eller låta den stå på 0 och så drar vi upp Lyster rätt mycket.

>Läs även: 3 kompositionsregler du ska behärska

3. Detaljerna

Vi justerar bildens kontrast med reglaget Klarhet, som påverkar mellantonskontrasten, och Kontrast, som styr den allmänna kontrasten. Skärp bilden med Skärpa under Detalj om det behövs.

Klicka på Öppna så skickas den justerade bilden från råkonverteraren till det vanliga gränssnittet i Photoshop Elements, där ytterligare alternativ finns tillgängliga.

4. Diset

Dis är vanligt i landskapsbilder som täcker stora avstånd, men du kan ta bort eller minska diset genom att välja Förbättra och Disborttagning.... Justera reglaget Disreducering tills det ser bra ut. Reglaget Känslighet bör normalt stå runt mittläget.

Disborttagning i Photoshop Elements

Funktionen Disborttagning i Photoshop Elements kan ta bort dis och dimma i dina landskapsbilder. Använd knappen Före/Efter för att se effekten.

5. Himlen

Om himlen är grå och dyster kan du byta ut den helt i Photoshop Elements. Du kan göra detta i modulen Guidad, under Specialredigeringar och Perfekt landskap. Här finns punkten Välj en ny himmel, och du kan justera med reglagen nedtill.

Perfekt landskap i Photoshop Elements

För att byta ut himlen väljer du modulen Guidad upptill. Du kan välja mellan olika himlar i panelen till höger.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av