Med Elements kan du bland annat få fram fler detaljer i mörka områden och korrigera utvalda färger.

© Shutterstock.com

4 knep som ger bättre semesterbilder i Photoshop Elements

Se hur du gör dina semesterbilder bättre, med fler detaljer, snyggare färger, ett renare uttryck och en optimal komposition i Photoshop Elements.

Vi gör ofta samma justeringar på våra semesterbilder gång på gång. Här går vi igenom fyra funktioner i Photoshop Elements som korrigerar typiska skavanker och tar semesterbilderna till nya höjder.

Du hittar funktionerna som vi går igenom nedan i Fotoredigeringsdelen av Elements, där du väljer modulen Expert högst upp på skärmen.

>Läs också: Därför är ett 50 mm-objektiv din (nya) bästa vän

1. Få fram detaljerna i solen

Starkt solsken ger bilder med hög kontrast där skuggorna blir väldigt mörka och de ljusaste delarna blir nästan vita.

I Photoshop Elements kan du få fram fler detaljer så att ljuset inte ger ett lika hårt intryck. Välj Förbättra, Justera ljussättning och Skuggor/högdagrar.... Dra i de tre skjutreglagen tills du är nöjd med resultatet. Överdriv inte effekten; det ser ofta artificiellt ut.

Skuggor/högdagrar i Photoshop Elements.

Med skjutreglaget Gör skuggor mörkare justerar du hur ljusa skuggområdena ska bli. Dra skjutreglaget Gör högdagrar mörkare åt höger om du vill göra de ljusaste delarna av bilden mörkare. Resultatet kan bli lite tamt, men det kan du korrigera genom att ändra reglaget Mellantonskontrast.

© Bonnier Digital FOTO

2. Justera enstaka färger

Om Medelhavet inte blev så blått på bilden som du mindes det från verkligheten, kan du rätta till färgen i Photoshop Elements. Välj Förbättra, Justera färg och Justera nyans/mättnad....

>Läs också: 5 tips som ger bättre landskapsbilder

Välj färgen som du vill ändra, t.ex. Gröna, i stället för Master i rullistan. Klicka med pipetten på färgen som du vill ändra i bilden. Med skjutreglaget Nyans kan du nu ändra färgnyansen. Klicka på OK när du är nöjd.

Nyans/mättnad i Photoshop Elements

Här har vi gjort vattnet blåare. Personen är avmaskad, så badklädernas färgnyans har inte påverkats av ändringen.

© Shutterstock.com

3. Ta bort andra turister

Bilder på sevärdheter kan bli betydligt tråkigare när andra turister kommer med på bilden, men de är överraskande enkla att ta bort i Photoshop Elements.

Du väljer bara verktyget Punktlagningspensel. Se till så att du har valt Anpassa till omgivning längst ner. Anpassa penselstorleken efter det som du vill ta bort med Storlek, och måla sedan på t.ex. en person. Elements fyller automatiskt i området, och det fungerar faktiskt riktigt bra. 

Punktlagningspensel i Photoshop Elements.

Du kan aktivera verktyget Punktlagningspensel med snabbkommandot J.

4. Räta upp horisonten i Photoshop Elements

Det är näst intill omöjligt att hålla kameran helt vågrätt, och om du fotograferar vid vattnet avslöjas även den minsta lutning helt skoningslöst.

I Photoshop Elements rätar du upp bilden genom att välja verktyget Räta upp. Nederst markerar du Beskär för att ta bort bakgrund. Dra ett streck utmed bildens horisontlinje, så rätar Elements automatiskt upp bilden.

>Läs också: 3 kompositionsregler som du behöver känna till

Bli bättre på Elements i Fördelszonen

Nu kan du ladda ned säsong 2 av vår grundkurs i Photoshop Elements i Fördelszonen. I fem nya videor lär du dig bland annat att göra väldigt exakta justeringar i utvalda områden utan att påverka resten, och så får du tips på hur du kan lägga till skärpa och ta bort brus.

Paketet med videor har ett värde på 349 kronor, men för dig som prenumererar på Bonnier Digital FOTO är det en del av din prenumeration.

>Se de fem nya videorna här

Du kan fortfarande se den första säsongen, där vi går igenom programmets uppbyggnad och de mest grundläggande funktionerna, så att du lätt kan komma igång med Photoshop Elements.

> Se den första säsongen av Grundkurs i Photoshop Elements” här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av