Luminar AI på en bärbar dator

Luminar AI finns till både MacOS och Windows.

© Shutterstock.com

Luminar AI gör dina porträtt mycket snyggare

Bildbehandlingsprogrammet Luminar AI gör allt det tunga arbetet åt dig, så att du snabbt kan förbättra dina porträtt utan krångel. Se resultaten och alla möjligheterna här.

19 december 2022 av Kristoffer Engbo

Med Luminar AI är det extremt enkelt att justera porträtt. Programmet använder nämligen artificiell intelligens för att hitta hud, ögon, läppar, tänder med mera, varefter du bara justerar med reglagen.

Du behöver alltså inte ha kunskap om bildredigering och du behöver inte krångla med att göra markeringar och liknande när programmet använder sin magi. Du väljer bara hur kraftigt programmet ska justera med hjälp av reglagen.

>Läs även: Här är de bästa kamerainställningarna för porträtt

På bilden nedan har vi använt några av de smarta funktionerna i programmet för att bland annat byta ögonfärg, släta ut huden, göra ögonen större, bleka tänderna och göra bakgrunden oskarp. Det tog oss bara en minut och 15 sekunder tack vare den artificiella intelligensen.

Det här kan du göra med porträtt i Luminar AI

Göra bakgrunden oskarp

Göra ansiktet ljusare

Göra ansiktet smalare

Ändra ögonfärg

Göra ögonen klarare

Göra ögonen vitare

Göra ögonen större

Ta bort mörka ringar under ögonen

Göra ögonbrynen mer framträdande

Göra läpparna rödare och mörkare

Göra tänderna vita

Släta ut huden

Ta bort fläckar

Göra personer smalare eller bredare

Dra in magen på personer

Programmet kan inte enbart justera i ansiktet, utan du kan även arbeta med porträtt i helfigur, där du kan göra personer smalare eller fylligare samt dra in magen. 

På bilden nedan har vi gjort personen tunnare och dragit in magen med hjälp av Luminar AI. Till vänster ser du originalet och till höger den justerade versionen. Dra i strecket i mitten för att se mer av de två versionerna.

Funktionerna hittar du via Edit högst upp i programmets arbetsyta. När du justerar med reglagen håller du helt enkelt ett öga på effekten på den stora bilden.

>Läs även: 3 kompositionsregler du måste känna till

Porträttjusteringar i Luminar AI

Porträttjusteringsfunktionerna finns samlade i Portrait-panelen till höger i programmets arbetsyta.

© Shutterstock.com

Luminar AI erbjuder också många möjligheter att förbättra andra bildtyper. Du kan till exempel korrigera ljus, färger med mera med hjälp av artificiell intelligens, och om du själv vill ha full kontroll över justeringarna har du ungefär samma möjligheter som i exempelvis Lightroom.

Du kan justera ljus, färger, brus, skärpa och mycket mer, och du kan justera både jpeg-bilder och bilder i råformat.

Vi har också gjort en video på svenska som hjälper dig att komma igång med programmet. Du ser den i Fördelszonen. I videon visar vi både hur du gör vanliga justeringar och hur du använder många av de intelligenta funktionerna.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av