Ivan Kutanin är vd för Skylum, företaget bakom bildbehandlingsprogrammet Luminar.

Intervju med Skylums vd: Från appar till ledande fotoprogram

På drygt tio år har Skylum blivit ett av de ledande programvaruföretagen inom bildbehandling. Vi har pratat med den verkställande direktören om hur de fått framgångar med bland annat Luminar, vad vi kan vänta oss framöver och hur det är att vara ett ukrainskt företag mitt i ett krig.

13 januari 2023 av Kristoffer Engbo

Företagets produkter har flera gånger fått pris för bra design eller utsetts till ett av årets bästa fotoprogram, och Skylum har fått mycket beröm för sitt användarvänliga program Luminar.

I Fördelszonen har vi flera gånger i samarbete med Skylum erbjudit fullversioner av deras program, och varje gång har det varit extremt populärt bland läsarna.

Vi har pratat med Skylums vd Ivan Kutanin för att bland annat fråga vad det är som gör företaget framgångsrikt och hur han ser på utvecklingen inom bildbehandling i framtiden.

Ivan Kutanin

Ivan Kutanin har arbetat på Skylum sedan 2017 och blev vd 2021.

Satsade allt på fotoprogram

Skylum grundades 2009 under namnet Macphun Software och skapade främst appar av alla möjliga slag till mobiler. 2011 kom företagets första fotoprogram för datorer, FX Photo Studio Pro, och med tiden kom man att uteslutande ägna sig åt programvara på fotoområdet.

Redan på den tiden fanns det många etablerade program på marknaden, bland annat Photoshop, Paint Shop Pro och DxO Optics Pro. Trots detta lyckades Skylum nå framgång med sina fotoprogram, och Ivan Kutanin säger att det beror på att de såg en möjlighet att skapa program som inte var lika komplexa som många andra program vid den tiden.

”Vi skapade enkel programvara och det var kreativ programvara. På så sätt nådde vi framgång. Marknaden förändras och det är bra för oss, för vi utmanar alltid oss själva att göra nya saker. Det var också därför vi började använda artificiell intelligens för ungefär sex år sedan. Vi tittade på hur tekniken kunde bli bättre. Sedan vi började skapa fotoprogram har vår kärna varit utvecklingsavdelningen, som skapar nya lösningar. Vi förstod att det var en av orsakerna till vår framgång”, säger han.

>Läs även: Här är de bästa apparna för mobilfotografer

Enligt Ivan Kutanin utgör utvecklingsavdelningen ungefär hälften av de cirka 140 anställda.

Tillägg till Skylum Luminar Neo

I Skylum Luminar Neo kan man köpa till olika tillägg för specialändamål, t.ex. för HDR-bilder eller fokusstackning.

Artificiell intelligens är som en automatväxellåda

Skylum har framför allt blivit känt för att skapa programvara med många funktioner som använder artificiell intelligens, även kallad AI. När vi frågar om man inte riskerar att AI tar över och gör användaren passiv, säger han:

”Vi var först med bildredigering med AI och skapade många tekniker, till exempel Accent AI och Sky Replacement AI. Vi insåg att en massa saker kunde göras automatiskt och bli bättre med AI, men AI är inte ett värde i sig. Den ska vara till hjälp för användaren, så att han eller hon kan bredda sin kreativitet – den ska inte döda kreativiteten genom att ta över skapandeprocessen från användaren. Jag använder själv AI för att se hur en bild kan se ut. Det ger idéer”, säger han och fortsätter:

”AI är en bra rådgivare och hjälper till att förenkla arbetet. Den är som en automatväxellåda. Nu kan AI växla snabbare än den genomsnittliga användaren. AI:n hjälper till, men den får inte vara komplicerad, och om växelbyten är en del av din kreativitet är det inte säkert att en automatväxellåda hjälper”, säger han.

Relight AI i Luminar Neo

Relight AI gör det enkelt att justera ljuset på exempelvis förgrunden och är en av många funktioner i Luminar Neo som använder AI.

Inspiration från egna fotografer

Ivan Kutanin berättar att Skylum har över 50 anställda som är hobbyfotografer, och de är ofta med och tar fram nya idéer. Dessutom är teknikerna bra på att se hur fotograferna på företaget arbetar.

”Jag är väldigt nöjd med våra utvecklare, för de kan se lösningar på problem och komma med idéer. Om jag är ute och fotograferar utan stativ måste jag anstränga mig för att hålla kameran väldigt stilla i svagt ljus. Det var ett av problemen som gjorde att vi utvecklade funktionen Supersharp till Luminar Neo. Vi skapade en funktion som kunde få bilder tagna utan stativ att fungera som om de var tagna med stativ”, säger han.

>Läs vår recension av Skylum Luminar Neo här.

Supersharp i Luminar Neo

Supersharp är en av funktionerna man kan köpa som tillägg till Luminar Neo och som kan korrigera fokusfel eller rörelseoskärpa.

Ivan Kutanin säger att bildbehandling hittills i hög grad har handlat om att överbrygga skillnaden mellan bilden kameran tog och det man såg med sina egna ögon vid själva fototillfället. Redigeringen är alltså processen mellan det du fick från kameran och det du vill se, men det håller på att förändras.

”Många experimenterar med sina kameror, mobiler, drönare och actionkameror för att skapa något nytt och intressant, och om det tidigare handlade om att justera färger, ändra ljuset och så vidare, så kommer utvecklingen framöver att gå i en mer kreativ riktning”, menar han.

Arbetar mitt i kriget

Skylum är ett internationellt företag men det grundades i Ukraina och har fortfarande sin största avdelning i Kiev. Här fanns det tidigare omkring 100 anställda, och trots kriget finns det fortfarande nästan 70 medarbetare i staden.

”De är verkligen hjältar och har suttit och arbetat med komplexa problem från skyddsrum och tvingats arbeta utan elektricitet – till och med utan vatten då och då. Många av våra anställda är känslomässigt utmattade. De är rädda för bombningarna”, säger Ivan Kutanin.

”I mindre städer kan de vara utan elektricitet två till tre dagar i rad. Så är det inte överallt, men vi försöker hjälpa våra medarbetare med olika saker, till exempel kraftfulla powerbanks. Om de har möjlighet att ta sig till andra länder, t.ex. Polen eller USA, hjälper vi dem och deras familjer. Det är dock många som inte kan lämna Ukraina på grund av familjen, och männen får inte lämna landet utan särskilt tillstånd eftersom det är krig”, säger Ivan Kutanin, som själv arbetar från Portugal just nu.

Läs även: Här är allt du behöver veta om porträttfotografering

Avslutningsvis berättar han att Skylum har släppt mer än 12 uppdateringar till Luminar sedan kriget började i slutet av februari 2022.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av