Vad är Gimp?
Gimp© GIMP

Vad är Gimp?

Gimp är ett gratisprogram för fotoredigering och bildbehandling med många avancerade funktioner. Men kan det ersätta dyra alternativ som Photoshop?

21 april 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Gimp är ett gratis bildbehandlingsprogram som ger dig möjlighet att mjuka upp brus, skapa collage och affischer, göra färgkorrigeringar eller använda penslar och övergångar. 

Programmet ger dig avancerade verktyg för foto- och bildbehandling. Det kan köras på Windows, Mac och Linux och är helt gratis att använda.

Gimp kan i många fall vara ett bra alternativ till de enormt välutvecklade men också tämligen dyra programmen från Adobe när du vill fördjupa dig i bildbehandling.

På vissa punkter skiljer sig dock Gimp från andra bildbehandlingsprogram. Här förklarar vi allt som är värt att veta om programmets funktioner och hur de används.

Vem ligger bakom Gimp?

Gimp utvecklades av Spencer Kimball och Peter Mattis när de studerade på Berkeley-universitetet i Kalifornien. Namnet var från början Image Manipulation Program men detta utökades till General Image Manipulation Program, så att förkortningen skulle förknippas med ”the gimp” i filmen Pulp Fiction. När Gimp senare blev en del av GNU, som är en samling med programvaror till Linux, ändrades namnet till GNU Image Manipulation Program.

Gimp släpptes offentligt 1996 och hade snart en trogen skara följare. Många av dem var utvecklare som hjälpte till med att förbättra programmet och lade till nya funktioner. I sin nuvarande form är Gimp alltså ett program med många upphovsmän som tillsammans utgör ”Gimp Development Team”.

Hur fungerar Gimp?

Gimp har en mängd funktioner och kan användas för många typer av fotoredigering och bildbehandling. Det fungerar till och med som ett enkelt rit- och animationsprogram.

Arbetsytan skiljer sig något från de populära redigeringsprogrammen från Adobe. Vissa tycker att det är mindre användarvänligt, men det är först och främst en fråga om tillvänjning.

Du kan redigera bilder på proffsnivå med Gimp.
Gimp har alla verktyg som man förväntar sig av ett seriöst bildbehandlingsprogram.

Hur kommer jag igång med Gimp?

Du börjar använda programmet genom att öppna en bild från hårddisken. Sedan kan du utföra klassisk fotoredigering med justering av färger, kontrast, högdagrar m.m. Du kan även arbeta med lager, retuschering eller andra typer av kreativ bildbehandling. 

Det går dessutom att redigera eller konvertera större mängder foton samtidigt.

Funktionerna kan utökas efter behov med ett stort urval av plugin-program som erbjuder allt från filter till avancerad filavkodning. Eftersom Gimp är ett open source-program är det också möjligt att utöka programmet genom att lägga till skript i programmets öppna källkod.

Gimp kan även användas för teckning och animation.
Du kan rita och illustrera i Gimp.

Kan man redigera råfiler i Gimp?

Det går inte att redigera råfiler direkt i Gimp. För att programmet ska kunna arbeta med den här typen av filer måste de konverteras i förväg. Det kan göras i ett råkonverteringsprogram. Ofta erbjuder kameratillverkaren ett gratis råkonverteringsprogram som är anpassat till den filtyp som kameran sparar bilderna i.

Alternativt kan du använda det kostnadsfria programmet UFRAW. Det kan användas som ett fristående program eller integreras i Gimp som ett plugin-program som öppnar råfilerna i ett popup-fönster direkt i programmet. Hämta UFRAW här.

Om du vill arbeta med råfiler i Gimp kan du använda konverteringsprogrammet UFRAW.
Med UFRAW kan du konvertera dina råfiler innan du öppnar dem i Gimp.

Är Gimp lika bra som Photoshop?

Gimp har vissa begränsningar jämfört med Photoshop. Det har inte stöd för lika många filformat och färgsystem. Bland annat saknas stöd för CMYK, så programmet är inte idealiskt för utskrifter.

Det finns dessutom färre plugin-program till Gimp än till Photoshop, och Gimp arbetar inte lika smidigt när man redigerar stora bilder med många lager.

Men det finns flera möjligheter att skräddarsy Gimp så att arbetsytan passar just dina preferenser.

Hur får jag tag på Gimp?

Gimp är helt gratis – och inte bara under en begränsad period eller med reklam. Programmet är ditt för tid och evighet. Du hämtar Gimp här.

Gimp kan användas på alla de stora operativsystemen: Windows, Mac och Linux. En mobilversion som heter XGimp kan hämtas till iPhone och Android-mobiler.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av