Capture One Pro på datorskärm

Här är de bästa bildbehandlingsprogrammen för tre fototyper

Få hjälp med att välja rätt program för bildredigering! Vi tipsar om våra favoriter för kreativa, allsidiga och noggranna fotografer.

1 juni 2021 av Kristoffer Engbo

Visst finns det många bra bildbehandlingsprogram som är gratis, men användarvänligheten blir vanligtvis bättre om man väljer ett betalprogram, samtidigt som man får tillgång till de senaste funktionerna.

>Läs även: Här är de bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Här hjälper vi dig att hitta det program som passar dig bäst genom att tipsa om våra favoriter för tre olika typer av fotografer.

För kreativa: Skylum Luminar AI

Det här programmet ger dig imponerande resultat på kort tid. Det använder nämligen i hög grad artificiell intelligens, vilket innebär att det är lätt att göra avancerade justeringar.

Luminar AI upptäcker till exempel personer, himlen, ögon och ansikten på egen hand. Det innebär att du kan byta ut en himmel med några klick utan att göra markeringar, eller till exempel göra en person smalare med ett reglage.

Skylum Luminar AI

Via ett smidigt reglage i Luminar AI kan du förbättra himlen utan att påverka resten av bilden.

Du kan även förbättra ljus och färger med hjälp av ett reglage. Dessutom kan du justera kontrast och vitbalans med mera med separata verktyg.

Organiseringsmöjligheterna är dock begränsade i Luminar AI. Programmet kostar 1 016 kronor.

För allsidiga: Lightroom Classic

Här ligger fokus på fotografens hela arbetsflöde – från import av bilder via organisering till avancerad bildbehandling och utskrift med mera. Och det går snabbt att bekanta sig med användargränssnittet.

Adobe Photoshop Lightroom Classic

Lightroom är indelat i moduler som väljs högst upp. Här har vi valt modulen Framkalla för redigering.

Organiseringsdelen i Lightroom är utmärkt och det finns mängder av avancerade möjligheter för den som vill justera sina bilder. De flesta justeringar måste dock göras manuellt med hjälp av reglage, så man får inte automatisk hjälp på samma sätt som i Skylum Luminar AI.

>Som prenumerant kan du få massor av hjälp med Lightroom – du hittar tipsen i vår stora guide som finns för nedladdning utan extra kostnad i Fördelszonen.

Lightroom köps som en prenumeration tillsammans med Photoshop för 120 kronor i månaden.

För noggranna: Capture One Pro

Med Capture One får du även tillgång till en importmodul, organisering med mera, men funktionerna är inte lika intuitiva som i Lightroom. Däremot finns det extremt många funktioner som hjälper dig att finjustera foton in i minsta detalj.

Capture One Pro

Capture One Pro har till exempel färgcirklar som gör det möjligt att justera färger med exakt precision.

Du kan justera färgnyanserna minutiöst eller anpassa ljusförhållandena, och eftersom du kan arbeta i lager kan alla justeringar begränsas till utvalda områden i bilderna så att du till exempel bara justerar bakgrunden. För att få ut så mycket som möjligt av programmet behöver du dock sätta dig in i det ordentligt.

Capture One Pro kostar 3 583 kronor som engångssumma eller 308 kronor i månaden som prenumeration.

>Lär dig att använda Lightroom - Digital FOTOs experter visar hur enkelt det är

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av