Lightroom Classic Ta bort brus

Funktionen Ta bort brus i Lightroom minskar automatiskt bruset med hjälp av artificiell intelligens.

© Bonnier Digital FOTO

Brusfria bilder med ett klick i Lightroom

Adobe har släppt stora uppdateringar av sina Lightroom-program för fotoredigering. Det gäller inte minst brusreducering med hjälp av AI.

20 april 2023 av Poul Siersbæk

Version 12.3 av Adobes bildredigeringsprogram Lightroom och Lightroom Classic innehåller några större uppdateringar. Flera av dem involverar artificiell intelligens, så kallad AI.

Intelligent brusreducering

Den stora nyheten i Lightroom 12.3 är funktionen Ta bort brus i panelen Detalj. Här trycker du bara på knappen Ta bort brus, så analyserar programmet bilden och skapar en dng-fil där bruset automatiskt rensats bort. 

Funktionen använder AI (artificiell intelligens) för att skapa ett realistiskt resultat med utgångspunkt i de enskilda pixlarna. Det tar dock 30 minuter för programmet att skapa filen.

Funktionen aktiveras i ett fönster som ger möjlighet att använda funktionen Super Resolution på samma gång. Precis som Super Resolution kan Ta bort brus endast användas på råfiler. 

I panelen Detalj kan man dock fortfarande använda välkända reglage som Luminans, Detalj och Färg om man själv vill minska bruset i både råformat och jpeg.

>Läs även: Det bästa programmet för dina råfiler

Lightroom Classic Ta bort brus

När man klickar på Ta bort brus öppnas ett dialogfönster i Lightroom. När du har hittat en optimal inställning klickar du bara på Förbättra och väntar.

© Bonnier Digital FOTO

Enkel maskering av personer

En annan spännande nyhet är ett antal nya kategorier för Personer under Maskering. När Lightroom har upptäckt ett eller flera ansikten i en bild klickar du bara på miniatyrbilden så öppnas en ny panel. 

Här kan du specifikt välja vad du vill att masken ska täcka: till exempel personens kläder, hår, ansiktsbehåring eller ögon. Sedan skapar Lightroom en motsvarande maskering med hjälp av AI.

Du kan nu justera ljus och kontrast inom maskens område med hjälp av Punktkurva.

>Läs även: Här är skillnaderna mellan Lightroom och Lightroom Classic

Lightroom Classic Personmask

När Lightroom skapar maskeringar på personer kan programmet automatiskt hitta till exempel hår eller kläder. På så sätt kan du snabbt skapa en ändamålsenlig mask.

© Bonnier Digital FOTO

Bättre överblick i nya Lightroom

Den nya uppdateringen av Lightroom och Lightroom Classic innehåller även ett par andra bra  nyheter. Bland annat kan man snabbt få en överblick över justeringsmodulerna du har använt. De indikeras med en vit ögonsymbol.

Du kan även öppna en bild i Photoshop som ett Smart objekt direkt inifrån Lightroom. Dessutom är programmen uppdaterade med de senaste kamera- och objektivprofilerna.

Läs mer om Lightroom och Lightroom Classic här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av