Lightroom bildbehandling på surfplatta

Du kan använda Lightroom på surfplattan, mobilen och datorn.

© Shutterstock

5 tips som gör dig snabbare i Lightroom

Det kan snabbt bli tidskrävande när man jobbar med många bilder i Lightroom. Här får du fem tips som sparar tid och samtidigt ger fina resultat.

16 oktober 2020 av Christian Trant

Oavsett om du redigerar många eller ett fåtal bilder i Lightroom, kan du spara tid genom att känna till de bästa genvägarna.

Här får du våra bästa tips på hur du snabbare kan ta dig genom bildbehandlingen.

1. Skilj snabbt stillbilderna och videoklippen åt

När du importerar bilderna till Lightroom, kan det vara frustrerande att videor och stillbilder ligger blandade i en och samma mapp. Men det går att välja bort videoklipp, så att du bara importerar stillbilder, med hjälp av den här enkla genvägen.

Tryck på alt + cmd på Mac och ctrl + alt i Windows. Nu får du upp valmöjligheten Avmarkera videor, som du kan klicka på. 

På så vis importerar du bara stillbilderna från mappen.

2. Importera hele mappen

Om du vill importera en mapp med bilder från datorn, är det lättare att dra in mappen i Bibliotek i stället för att leda upp den i mappstrukturen och välja Importera.

Det är bara att leta upp mappen i Utforskaren och dra in den i Lightroom med musen.

> Se videoserien: Bli ett ess på Lightroom

Lightroom och skrivbord

Klicka ute på skrivbordet om du inte kan se ikonen som minimerar fönstret som du arbetar i.

© Shutterstock

3. Snabbare förhandsvisningar

När du importerar dina bilder och du vill bläddra bland dem, kan det vara svårt för datorn att återinläsa bilderna utan att du måste vänta på förhandsvisningen. 

Det kan du slippa genom att trycka på Filhantering längst upp till höger i Import-fönstret. Här väljer du 1:1 om du vill visa bilderna utan att datorn behöver återinläsa detaljerna. 

Om du väljer den här inställningen tar de enskilda filerna emellertid upp mer plats, eftersom alla bilderna ligger redo att genast visas i högsta upplösning. 

Filhantering i Lightroom

Du hittar Filhantering längst upp till höger när du importerar dina bilder. 

© Bonnier Digital FOTO

4. Snabb genväg till perfekt vitbalans

Det snabbaste sättet att ordna en neutral färgåtergivning i bilderna är att trycka på W på tangentbordet och sedan klicka på något som ska återges som vitt i bilden. 

Om bilden inte innehåller några vita partier, trycker du på cmd + shift + U på Mac eller ctrl + shift + U i Windows. När du använder det här snabbkommandot på tangentbordet, får du Lightrooms förslag på den bästa vitbalansen. 

> Läs också: Få den stora översikten över Lightroom

Snabb väg till perfekt vitbalans i Lightroom

Du trycker på W i modulen Framkalla. Sedan väljer du en punkt som ska återges som vitt.

© Shutterstock

5. Snabb automatisk mask

När du markerar en del av din bild med Justeringspenseln, kan du hålla ner cmd på tangentbordet på Mac – eller alt på Windows – för att snabbt gå över till automatisk mask.

Automatisk mask hjälper dig att välja vilka delar som ska markeras när det ska gå undan. Funktionen är också intelligent, vilket gör att du inte behöver vara lika exakt i din markering.

> Se videon: Så importerar du bilder till Lightroom

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av